Un jutjat de Benidorm condemna de nou a Sanitat a indemnitzar a metges per falta de protecció en la primera onada

Archivo - Arxiu - Una sanitria sosté el material necessari per a l'aplicació de la segona dosi de la vacuna de Pfizer-BioNTech contra la Covid-19
Juan Manuel Serrano Arce - Europa Press - Archivo
Publicado: viernes, 28 enero 2022 12:33

   VALNCIA, 28 Ene. (EUROPA PRESS) -

   El Jutjat social N 1 de Benidorm (Alacant) ha condemnat a la Conselleria de Sanitat a indemnitzar als metges per la falta d'elements de protecció durant la primera onada de la pandmia de coronavirus, en infringir la Llei de Prevenció de Riscos Laborals.

   La jutgessa estima parcialment la demanda presentada pel Sindicat Mdic de la Comunitat Valenciana i reconeix una indemnització de quanties d'entre 2.000 i 6.000 euros --inferiors a les sollicitades-- per als treballadors sanitaris demandants, dividits en quatre grups segons les seues circumstncies, segons arreplega la resolució datada a 16 de gener i consultada per Europa Press.

   Així mateix, condemna a la Conselleria de Sanitat a la "adopció inexcusable de les mesures de protecció, prvia avaluació dels

   riscos i llocs de treball pels servicis de prevenció corresponents"; a "dotar als professionals dels mitjans de transport i protecció individual en l'atenció domiciliria siga en jornada ordinria o en atenció" i a "dotar al personal dels equips de protecció compostos, almenys, per solucions hidroalcohliques, bates impermeables, mascaretes FPP2, FPP3, ulleres de protecció, calces específiques, guants i contenidors grans

   de residus".

   Considera que "l'incompliment de les mesures de prevenció individual ha significat un greu risc per a la seguretat i la salut de tots els treballadors sanitaris, especialment per al personal facultatiu, per la seua exposició directa al risc de contagi que ha significat".

   En la seua resolució, apunta que "la Conselleria de Sanitat de la Generalitat Valenciana té l'obligació, en aplicació de la Llei de Prevenció de Riscos Laborals, enfront dels seus treballadors, d'adoptar mesures i mitjans de protecció tant collectius com a individuals, havent infringit aquesta obligació des del coneixement que es tenia de l'existncia d'una pandmia de COVID-19 i, especialment, des de la declaració de l'estat d'alarma, acordat per RD 463/20 de 14 de mar de 2020".

   Per a, declara que els facultatius sanitaris "tenen dret a ser indemnitzats pels danys i perjuís personals i morals per la Conselleria de Sanitat".

   Quant a la impossibilitat per a aportar el material de protecció allegada per Sanitat, la jutgessa desestima l'excepcions de falta d'acció en assenyalar que "no eximeix de la seua obligació i responsabilitat a l'Administració el fet que s'adoptaren quantes mesures es van tindre al seu abast", perqu "la falta d'aprovisionaments d'EPIS es va traduir en una falta de subministrament dels mateixos als seus empleats, que va portar a aquest a haver de treballar sense l'adequada protecció de la seua salut i a ser un dels collectius professionals amb major taxa de contagis".

CESM-CV RECORRER

   El CESM-CV ha manifestat la seua "satisfacció" per una sentncia que ha qualificat de "demolidora" i per que el Jutjat reconega, de nou, el "incompliment per part de la Conselleria de les seues obligacions de proporcionar elements de protecció als seus treballadors" i "del greu risc que ha suposat" per als professionals.

   No obstant a, l'equip jurídic de CESM-CV estudia recórrer la sentncia davant el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana "perqu les quantitats a indemnitzar s'ajusten al reclamat en la demanda i conforme va acordar en l'anterior sentencia el Jutjat social número 5 d'Alacant". En la seua demanda, demanava indemnitzacions de fins el 60.000 euros.

TERCERA CONDEMNA A SANITAT

   Es tracta de la tercera condemna a Sanitat coneguda en les últimes setmanes.

   Primer, el Jutjat social número 5 d'Alacant va condemnar a Sanitat el passat 7 de gener a indemnitzar a metges per infringir la normativa de prevenció de riscos laborals per la falta d'elements de protecció en la primera onada de la pandmia de covid.

   Després, el Jutjat del Contenciós-Administratiu nombre 3 d'Alacant va condemnar a la Conselleria per no vacunar al mateix temps a metges de la pública i la privada.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià