Publicado 20/01/2021 18:30CET

Kamala Harris passa a la història com la primera vicepresidenta dels Estats Units

Kamala Harris jura com a vicepresidenta dels EUA.
2021 GETTY IMAGES / DREW ANGERER

WASHINGTON, 20 Ene. (EUROPA PRESS) -

L'exsenadora Kamala Harris s'ha convertit aquest dimecres en la primera dona a ocupar la vicepresidència dels Estats Units, després de jurar el càrrec al Capitoli en una cerimònia marcada per les restriccions sanitàries per la covid-19 i les mesures de seguretat.

Harris ha recitat el text protocol·lari davant la magistrada Sonia Sotomayor, la primera jutgessa hispana del Tribunal Suprem, i acompanyada del seu marit, Douglas Emhoff, que es converteix de la seua banda en el 'segon cavaller' dels Estats Units.

Ha utilitzat dos bíblies, una que va pertànyer a una amiga i veïna de la seua família, Regina Shelton, i una altra que va ser del primer afroamericà del Tribunal Suprem, Thurgood Marshall.

En la cerimònia, ha lluït vestits de Christopher John Rogers i Sergio Hudson, dissenyadors negres. Anava de pòrpra com una picada d'ullet a Shirley Chisholm, la primera dona afroamericana a postular-se a la presidència dels Estats Units.

La ja vicepresidenta, de 56 anys, escala un altre graó d'una carrera política en la qual també ha sigut la primera dona negra fiscal general de Califòrnia i la segona senadora negra dels Estats Units. Filla d'immigrants --pare jamaicà i mare índia--, la seua figura es contraposa a la de Joe Biden --home, blanc i de més edat--, d'acord amb l''establishment' tradicional de Washington.

Harris va mirar de ser en les últimes primàries demòcrates la candidata del partit a la Casa Blanca, però no es descarta que aquesta possibilitat puga arribar en el futur, fins i tot el 2024 si l'edat avançada de Biden l'obliga a renunciar a un segon mandat. Fins que això no passe, tindrà un paper destacat formant part del govern amb més dones de la història dels Estats Units.

colaboracio