Publicado 3/7/2020 18:44:31 +02:00CET

L'Agència Espacial Europea tria la valenciana Orbital EOS com a millor startup

Equip d'Orbital Eos
PABLO CHACÓN

VALÈNCIA, 3 Jul. (EUROPA PRESS) -

L'startup Orbital EOS, inclosa dins del programa d'acceleració de GoHub by Global Omnium, és una de les tres guanyadores de la 'ESA Start-up Competition', la prestigiosa competició organitzada per l'Agència Espacial Europea (ESA) dirigida a startups d'Europa que empren tecnologia espacial per a desenvolupar servicis i productes innovadors.

Orbital EOS, amb base a València, disposa d'una plataforma que, amb un algoritme propi d'intel·ligència artificial i les imatges de satèl·lits òptics i radars de l'ESA i la NASA, detecta la contaminació marina a tot el món, segons ha explicat l'entitat en un comunicat.

La seua tecnologia, desenvolupada en GoHub, el hub de deep tech de Global Omnium, és capaç de calcular el volum, espessor i rumb de les taques i abocaments de petroli, una cosa que haguera pogut evitar catàstrofes ambientals com la del Prestige. Així mateix, possibilita la detecció primerenca d'incendis forestals i, fins i tot, de la variació de les línies de costa en el temps.

L'ESA ha seleccionat Orbital EOS --el seu equip fundador està format per Juan Peña, Pablo Benjumeda i Alejandro Mengual-- pel seu excel·lent projecte sobre l'observació de la Terra d'entre més de 100 candidats de tota Europa que es van presentar al concurs. A més de l'startup valenciana han resultat seleccionades també la italiana Cosmic Srl i les alemanyes Hawa Dawa i ConstellR.

Mitjançant un programa de tutoria, els guanyadors podran rebre assistència tècnica i comercial en el desenvolupament de la seua proposta. A més, participaran en el Global Space Congress que se celebrarà a Abu Dabi el pròxim mes de maig.

L'empresa valenciana ha posat el seu focus en la contaminació en el mar. L'experiència de Peña i Benjumeda en Salvament Marítim --durant anys han desenvolupat el seu treball des dels avions Sasemar-- per al rescat de vides i la contaminació del mar té molt a veure.

"Durant anys hem volat en els avions de Salvament Marítim on hem localitzat moltes pasteres, moltes vides en la mar i també molta contaminació que posa en perill les nostres aigües", ha explicat Juan Peña.

Prompte es van adonar que hi havia una altra manera de localitzar aquestes taques sense haver de desplaçar-se. "Des de l'espai --ha agregat-- d'una manera natural que fa creure que l'espai està ací, molt a prop". Va ser així com va sorgir la primera aplicació comercial per a localitzar focus de contaminació en aquest mitjà.

En la seua opinió, els abocaments indiscriminats suposen "un problema gravíssim" per al medi ambient, sobre el qual a més diversos governs "no realitzen cap control, la qual cosa contribueix a cronificar el deteriorament".

colaboracio

Lo más leído

 1. 1

  El Ministerio de Sanidad prohíbe fumar en la calle y cierra las discotecas ante el avance del COVID-19

 2. 2

  El Gobierno Vasco declarará el lunes la Emergencia Sanitaria en Euskadi

 3. 3

  Iglesias denuncia un "juicio mediático" a Podemos y avisa que seguirá en el Gobierno con su agenda republicana

 4. 4

  Hubble revela que el oscurecimiento de la estrella supergigante Betelgeuse se debe a una nube de polvo

 5. 5

  Desarticulan en Granada una importante organización de exportación de marihuana con 75 detenidos