L'Agncia Espacial Europea tria la valenciana Orbital EOS com a millor startup

Equip d'Orbital Eos
PABLO CHACÓN
Publicado: viernes, 3 julio 2020 18:44

VALNCIA, 3 Jul. (EUROPA PRESS) -

L'startup Orbital EOS, inclosa dins del programa d'acceleració de GoHub by Global Omnium, és una de les tres guanyadores de la 'ESA Start-up Competition', la prestigiosa competició organitzada per l'Agncia Espacial Europea (ESA) dirigida a startups d'Europa que empren tecnologia espacial per a desenvolupar servicis i productes innovadors.

Orbital EOS, amb base a Valncia, disposa d'una plataforma que, amb un algoritme propi d'intelligncia artificial i les imatges de satllits ptics i radars de l'ESA i la NASA, detecta la contaminació marina a tot el món, segons ha explicat l'entitat en un comunicat.

La seua tecnologia, desenvolupada en GoHub, el hub de deep tech de Global Omnium, és capa de calcular el volum, espessor i rumb de les taques i abocaments de petroli, una cosa que haguera pogut evitar catstrofes ambientals com la del Prestige. Així mateix, possibilita la detecció primerenca d'incendis forestals i, fins i tot, de la variació de les línies de costa en el temps.

L'ESA ha seleccionat Orbital EOS --el seu equip fundador est format per Juan Peña, Pablo Benjumeda i Alejandro Mengual-- pel seu excellent projecte sobre l'observació de la Terra d'entre més de 100 candidats de tota Europa que es van presentar al concurs. A més de l'startup valenciana han resultat seleccionades també la italiana Cosmic Srl i les alemanyes Hawa Dawa i ConstellR.

Mitjanant un programa de tutoria, els guanyadors podran rebre assistncia tcnica i comercial en el desenvolupament de la seua proposta. A més, participaran en el Global Space Congress que se celebrar a Abu Dabi el prxim mes de maig.

L'empresa valenciana ha posat el seu focus en la contaminació en el mar. L'experincia de Peña i Benjumeda en Salvament Marítim --durant anys han desenvolupat el seu treball des dels avions Sasemar-- per al rescat de vides i la contaminació del mar té molt a veure.

"Durant anys hem volat en els avions de Salvament Marítim on hem localitzat moltes pasteres, moltes vides en la mar i també molta contaminació que posa en perill les nostres aigües", ha explicat Juan Peña.

Prompte es van adonar que hi havia una altra manera de localitzar aquestes taques sense haver de desplaar-se. "Des de l'espai --ha agregat-- d'una manera natural que fa creure que l'espai est ací, molt a prop". Va ser així com va sorgir la primera aplicació comercial per a localitzar focus de contaminació en aquest mitj.

En la seua opinió, els abocaments indiscriminats suposen "un problema gravíssim" per al medi ambient, sobre el qual a més diversos governs "no realitzen cap control, la qual cosa contribueix a cronificar el deteriorament".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià