L'AIReF xifra en una dècima l'impacte de la crisi de Catalunya en l'economia espanyola

José Luis Escrivá, president de l'AIReF
COLEGIO INGENIEROS DE CAMINOS
Publicado 17/4/2018 13:58:20CET

MADRID, 17 Abr. (EUROPA PRESS) -

El president de l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF), José Luis Escrivá, ha xifrat aquest dimarts en una dècima l'impacte aquest any de la crisi política a Catalunya derivada del procés independentista en l'economia espanyola.

Durant la seua compareixença davant la Comissió de Pressupostos del Congrés per informar sobre el projecte de Pressupost Generals de l'Estat (PGE) per al 2018, Escrivá ha destacat que l'economia catalana creixia el 2017 a un ritme superior al de la resta d'Espanya, amb diverses dècimes per sobre de la mitjana.

No obstant això, ha indicat que aquesta bona marxa econòmica "s'ha creuat"; i en l'actualitat l'economia catalana, encara que segueix creixent a ritmes "significatius", ho fa un poc per sota del que creix l'economia espanyola.

Escrivá ha explicat que si tant l'economia catalana com l'espanyola hagueren seguit creixent com ho feien, el creixement agregat de l'economia espanyola seria una dècima superior aquest any.

"És una dècima l'efecte de la situació complexa (crisi política a Catalunya) en la qual estem, ha apuntat Escrivá, malgrat remarcar que l'entorn actual és "molt diferent" al del mes d'octubre, quan es va celebrar el referèndum sobre la independència a Catalunya.

ESPANYA CREIXERÀ UN 0,8% FINS A MARÇ I CATALUNYA UN 0,5%

L'Autoritat Fiscal creu que les projeccions econòmiques del Govern central són "prudents" i que Espanya creix a taxes d'entorn del 3% i fins i tot "un poc més grans" en el primer semestre, amb la qual cosa la previsió del 2,7% per al conjunt de l'any és "consistent" amb una "desacceleració significativa" en la segona mitat de l'any. Així, pronostica un creixement similar al de l'any passat (+3%).

Per al primer trimestre pronostica un avanç del PIB espanyol del 0,76%, que s'elevaria al 0,79% en el segon trimestre. En el cas de Catalunya, les últimes previsions de l'AIReF apunten a un avanç de l'activitat del 0,72% en el primer trimestre i una moderació, fins al 0,53%, entre abril i juny.

colaboracio