L'Ajuntament de València actualitza l'IBI al cadastre amb un augment del 3% i incrementa bonificacions

Publicado 13/9/2019 17:34:16CET

VALÈNCIA, 13 Sep. (EUROPA PRESS) -

La Junta de Govern Local de l'Ajuntament de València ha aprovat aquest divendres de manera provisional la modificació de les Ordenances Fiscals per al 2020, que contempla l'actualització de l'IBI conforme al cadastre amb un augment del 3 per cent i bonificacions en el pagament d'aquest tribut.

Aquesta modificació afecta tant els impostos com les taxes i incrementa alguns d'aquests tributs, segons ha informat el consistori en un comunicat. Referent a açò, el regidor d'Hisenda, Ramón Vilar, ha indicat que es tracta de pagaments que estaven "congelats des del 2010, com és el cas de l'Impost d'Activitats Econòmiques (IAE)".

Pel que fa a l'Impost sobre Béns Immobles (IBI), l'edil ha precisat que el consistori "manté com fins ara el tipus de gravamen per als usos residencials i vivenda ordinària" i ha indicat que "l'actualització, un increment del 3 per cent, vé determinada per la disposició governamental per a aquelles ciutats que porten més de deu anys sense actualitzar els valors cadastrals".

Vilar, que ha destacat que "en el cas de València porten 20 anys sense revisió", ha ressaltat que l'Ajuntament ha augmentat les bonificacions per a reduir la quota dels rebuts de l'IBI. Així, ha exposat que es contemplen aquests beneficis per a aquelles sales d'actuacions d'audiovisuals i d'arts escèniques, fins al 60 per cent, en el cas de portar 30 anys d'activitat ininterrompuda o que un 20 per cent de la seua programació --amb un mínim de 16 espectacles-- es realitze en valencià.

Així mateix, comptaran amb bonificació els propietaris d'aquells immobles que utilitzen energies renovables, als qui se'ls aplicarà la màxima bonificació que permet la llei, del 95 per cent, i a aquells establiments històrics, catalogats com a emblemàtics, que també tindran aquesta bonificació del 95 per cent.

Pel que fa a l'actualització de l'IBI, l'Ajuntament ha explicat que també ha realitzat un ajust en els tipus dels Béns de Característiques Especials i Usos Diferenciats per a grans valors cadastrals amb la finalitat d'arribar a la quota tributària mitjana de les ciutats espanyoles de més de 500.000 habitants.

El consistori ha comentat que d'altra banda, es manté congelat l'Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) i qualsevol taxa derivada d'una llicència d'obra. En aquesta línia, ha apuntat que "únicament es modifica el mòdul bàsic d'execució de l'edificació d'acord amb l'establit per l'Institut Valencià de la Vivenda".

TRACCIÓ MECÀNICA

Pel que fa a l'Impost de Vehicles de Tracció Mecànica, l'administració municipal ha assenyalat que també s'ajusta a l'alça amb el mateix criteri d'aconseguir la mitjana de les grans ciutats, a excepció dels vehicles no contaminants. A aquests últims se'ls aplicarà les bonificacions màximes previstes legalment.

El consistori ha exposat que el mateix criteri s'ha utilitzat per a l'actualització de l'Impost d'Activitats Econòmiques que afecta aquelles empreses amb una facturació superior a un milió d'euros. "Amb tot aquesta càrrega impositiva és inferior a la d'altres grans ciutats com Saragossa i Sevilla", ha afirmat el regidor d'Hisenda.

Pel que fa a les ordenances que regulen taxes, Ramón Vilar ha destacat que la principal modificació afecta la de clavegueram, "que registrarà un increment d'1,2 euros mensuals per a finançar les obres de manteniment i rehabilitació de clavegueram i col·lectors".

PRESTACIONS MUNICIPALS

El responsable municipal ha considerat que la contribució que fa la ciutadania per a pagar els servicis públics, "es destinarà per a abordar els increments necessaris per a prestacions municipals de tota índole com neteja, jardineria i poda, manteniment de voreres i via pública o enllumenat", així com per a finançar "les molt necessàries incorporacions de nous agents de Policia Local i Bombers, que requereixen de major dotació i equipament, i augmentar, en general, el capítol destinat a personal".

colaboracio