28 de maig de 2020
 
Publicado 6/4/2020 18:42:27 +02:00CET

L'arribada de migrants a Grècia es va contenir al març malgrat la tensió migratòria amb Turquia

Migrants i refugiats a la frontera entre Turquia i Grècia
GETTY IMAGES / OSMAN ORSAL - Archivo

BRUSSEL·LES, 6 Abr. (EUROPA PRESS) -

L'arribada de migrants a Grècia no va experimentar un increment durant el mes de març malgrat la tensió migratòria després de la decisió d'Ankara (Turquia) de no frenar el pas dels migrants a Europa, segons les dades preliminars de l'agència de control de fronteres europea de Frontex als quals ha tingut accés Europa Press.

L'agència calcula que unes 2.300 persones migrants van creuar il·legalment a Europa durant el mes de març. Enmig de la crisi migratòria es van produir prop de 300 intents d'encreuament il·legal per via terrestre a la frontera greco-turca, mentre que en el mar 2.000 persones van arribar a les illes de l'Egeo.

Mancant confirmació oficial les properes setmanes, aquesta dada és lleugerament menor al registrat en el Mediterrani oriental durant el mes de febrer i coincideix amb una tendència a la baixa en totes les rutes d'accés a Europa per mar els últims mesos.

FRONTEX A GRÈCIA

Després d'esclatar la crisi entre Turquia i la UE, l'agència europea de fronteres va reforçar el seu suport a les autoritats gregues, arribant a desplegar 600 agents de seguretat per garantir el control de la frontera externa de la Unió.

A més, a principis de març Grècia va decidir suspendre per un mes les sol·licituds d'asil al·legant el risc de col·lapsar el sistema, una mesura que Brussel·les va evitar criticar.

En aquest temps les institucions comunitàries s'han bolcat en el suport a Atenes. En una visita a la frontera, la presidenta de la Comissió europea, Ursula von der Leyen, i el president del Consell, Charles Michel, van tancar files amb l'actuació de l'Executiu hel·lè i van oferir 700 milions d'euros i nous recursos per gestionar la frontera amb Turquia.

Al seu moment, el primer ministre grec, Kyriakos Mitsotakis, va arribar a xifrar en uns 24.000 els migrants i refugiats que esperaven a la frontera turca i ha acusat el president turc, Recep Tayyip Erdogan, d'utilitzar persones "desesperades" per a la seua "agenda geopolítica".

colaboracio