L'art urbà "envaeix" València amb un diàleg 'underground' valencià-italià en el VLC Urban Art Festival

Publicado 13/9/2019 18:15:27CET
PRESENTACIÓ I FESTIVAL VLC URBAN ART FESTIVAL-BARRIS EN MOVIMENT
AYUNTAMIENTO VALENCIA

VALÈNCIA, 13 Sep. (EUROPA PRESS) -

L'art urbà en totes les seues expressions envairà València en el VLC Urban Art Festival-Barris en Moviment, un esdeveniment que ofereix música, documentals, tallers i nombroses propostes per a tot tipus de públics i pretén "propiciar un diàleg entre la cultura 'underground' valenciana i la italiana".

Aquesta trobada artística, del 25 al 29 de setembre, està impulsat per l'Ajuntament de València, que participa a través de l'Empresa Municipal de Transports (EMT) i el centre d'innovació Les Naus, en col·laboració amb l'Institut Cultural Italià.

El VLC Urban Art Festival ha sigut presentat aquest divendres pel regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi. En l'acte també han participat el director de l'Institut Cultural Italià, Angelo Gioè, i la crítica d'art i directora artística del festival, Eleonora Battiston, detalla el consistori en un comunicat.

Les propostes del festival es desenvoluparan en els barris del Grau i el Cabanyal/Canyamelar de València, amb l'objectiu de "propiciar un diàleg entre la cultura 'underground' valenciana i la italiana".

Grezzi ha manifestat la seua satisfacció per la celebració d'aquest primer intercanvi cultural que aspira a perllongar-se en els pròxims anys i que, en aquesta ocasió, es realitzarà amb la ciutat italiana de Bolonya.

Es tracta de la primera edició d'una iniciativa dirigida a "dinamitzar els barris i posar-los en moviment a través de propostes molt variades, dirigides en primera instància a la joventut, però també a altres públics que estiguen interessats".

La proposta, han explicat els seus promotors, pretén promocionar les disciplines relacionades amb els aspectes urbans de la cultura independents dels corrents 'mainstream', com les experiències nascudes en carrers i en els centres socials i els moviments underground connectats entre si i que estan en contínua evolució.

Així, el festival planteja un viatge des del 'writing' a l''street-art', del hip-hop al rap, de la publicació independent al 'poster art, de la dansa urbana a les competicions de 'breakdance' i 'trial bike'.

La intenció és que el certamen es duga a terme de manera anual en diferents zones de la ciutat. A més, es preveu l'intercanvi amb les ciutats italianes, de manera que artistes valencians podran viatjar fins a aquest país per a donar a conéixer allí les seues propostes artístiques.

FIRA DE PUBLICACIONS D'ART

El VLC Urban Art començarà el dimecres 25 de setembre a Les Naus amb la inauguració de Fruit, la fira de publicacions d'art de Bolonya que arriba per primera vegada llega a València, en una programació que inclou xarrades, presentacions de llibres i dos documentals: 'Número Zero. Alle origini del Rap Italià', d'Enrico Bisi i 'I am not alone anyway', de Veronica Santi sobre la història de Francesca Alinovi, comissària i visionària de l''street-art', que va ser misteriosament assassinada.

Durant les jornades del festival, reconeguts artistes internacionals pintaran els murs d'alguns edificis del Cabanyal i locals de la Fabrica del Gel, la Batisfera, la Pilona i Drassanes 52, entre d'altres.

Com a colofó, el dissabte 28, grups de rap/hip-hop valencians i italians s'alternaran des de les 18 hores fins a la una del matí en l'escenari de les Naus. L'entrada a totes les propostes programades és gratuïta.

colaboracio