L'Associació contra el Càncer València demana incloure l'atenció psicooncològica en el sistema sanitari públic

Contra el cncer Valncia demana demana incloure l'atenció psicooncolgica en el sistema sanitari públic i endurir les lleis antitabac
ASOCIACIÓN ESPAÑOLA CONTRA EL CÁNCER EN VALNCIA
Publicado: jueves, 2 febrero 2023 14:13

   Reclamen endurir les mesures antitabac per a eliminar el 30% dels cncers que causa fumar

   VALNCIA, 2 Feb. (EUROPA PRESS) -

   L'Associació contra el cncer Valncia ha demanat incloure l'atenció psicooncolgica especialitzada en el sistema sanitari públic, tant a pacients com a familiars, perqu és una part essencial per a poder fer front a la malaltia, així com endurir les lleis antitabac, inclosos els cigarrets electrnics, per a eliminar el 30% dels cncers que causa fumar.

   Aquestes són les principals peticions que ha realitzat hui dijous l'Associació als partits polítics, aprofitant la celebració del Dia Mundial Contra el Cncer, perqu les incloguen en els seus programes davant les prximes eleccions i que puguen implantar-se ja en la nova legislatura.

   El president de Contra Cncer Valncia, Tomás Trenor, ha advertit, en roda de premsa, que cada any 12.400 valencians diagnosticats de cncer precisen d'atenció psicooncolgica, la qual cosa suposa el 40% dels nous casos.

   A més, la demanda d'aquest servici és creixent per l'increment de la incidncia del cncer amb l'augment de la longevitat. Així, els psicoonclegs de Contra el Cncer Valncia han realitzat 32.770 atencions el 2021 a 4.460 persones entre pacients i familiars, un 18% més que l'any anterior, i el triple que el 2019.

   A hores d'ara, l'equip de 10 especialistes presta atenció a set hospitals de la província i solament en un d'ells hi ha personal propi tot i que "el nostre cos és un tot, que inclou també la ment, i molta de la nostra immunitat depn de les nostres emocions", testifica el doctor Jose María Martín Moreno, membre del Comité Tcnic de l'organització.

   Sonia Marqués corrobora per experincia prpia la necessitat que aquesta atenció estiga inclosa en el sistema i reclama que s'oferisca des del primer moment del diagnstic. Per a ella, de 46 anys, el cncer de mama era una malaltia amb la qual ja havien bregat sa tia, sa mare i la seua germana, per fa sis mesos li van confirmar que també el patia.

   "Intentava ser positiva, per cada vegada m'afonava més i no sabia com gestionar-ho", recorda. Aleshores la seua oncloga la va derivar al servici de psicooncología de l'hospital, ats pels professionals de l'associació, que li van prestar ajuda psicolgica, li van informar sobre el banc de perruques, i va participar en els seus tallers en els quals va conéixer a moltes afectades que es prestaven ajuda mútua. "Cal ser positiva i demanar molta ajuda perqu els professionals et donen tots els consells abans que tu et trobes amb el que et vindr i a mi m'han ajudat moltíssim", recalca.

   Quatre de cada cinc persones ateses pels piscoonclegs són pacients i la resta, familiars. El tractament actiu de la malaltia i la malaltia avanada, a més del duel, són els moments de major malestar emocional i en els quals es requereix de més suport per a millorar la manera d'afrontar el cncer.

MESURES CONTRA TABAC I ELS CIGARRETS ELECTRNICS

    Així mateix, reclamen un augment de les mesures antitabac, que incloguen també els cigarrets electrnics amb l'objectiu que el 2030 per a les noves generacions fumar siga una cosa ja del passat perqu eliminant el tabac s'acabaria amb el 30% dels cncers.

   A la Comunitat Valenciana les xifres són "alarmants": 395.938 persones inhalen fins a cinc hores al dia el fum ambiental del tabac, que desprn més de 70 substncies txiques, situant-se com la primera comunitat autnoma amb major exposició al fum.

   A més, 941.663 valencians fumen, un 90% ho fa diriament, una xifra que situa l'autonomia com la quarta, per darrere d'Andalusia, Madrid i Catalunya, amb major nombre de fumadors actius.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià