Actualizado 26/06/2015 18:19 CET

L'Oracional valencià, llibre que "compensa el desamor d'alguns capellans" envers el valencià

Presentación del 'Oracional Valencià' de la AVL
Foto: EUROPA PRESS

Ferrer rep una carta del cardenal Cañizares en què li demana una reunió i assegura estar "molt il·lusionat"

   VALÈNCIA, 26 Jun. (EUROPA PRESS) -

   L'Acadèmia València de la Llengua (AVL) ha editat l''Oracional valencià', la primera obra de matèria religiosa editada per la institució normativa que "compensa el desamor d'alguns capellans" cap a aquells que estimen el valencià.

   Així ho ha assegurat este divendres el secretari de la Comissió de Textos Religiosos (CTR) de l'AVL, Antoni Ferrando, durant la presentació de l'obra en un acte al costat del president de l'AVL, Ramón Ferrer; el president de l'Associació Ecumènica del Cristians pel Valencià (AECV), Francesc Aracil, i August Monzón de la Universitat de València (UV). Tots ells han col·laborat perquè este exemplar, convertit a l'últim llegat de Pere Maria Orts, com a president de la CTR, veiera la llum.

   Inspirada a l'Eucologi valencià de mossén Vicent Sorribes i Gramatge, el secretari de la CTR ha confiat que esta obra "contribuïsca que un bon nombre de valencians, creients o no" que estimen la llengua puguen "gaudir de la bellesa de la tradició i de la riquesa espiritual o cultural del seu contingut".

   En este sentit, ha alabat la tasca de l'AVL com a institució  "aconfessional i laica però no laïcista perquè entén que els seus treball i els seus servicis han d'anar dirigits a tots aquells valencians que exigim el dret a viure plenament com a valencians i deixar de ser discriminats per raons de la nostra opció lingüística.

   Ferrando repassat el procés fins a l'edició del 'Oracional valencià', un camí que iniciat ara fa 13 anys, amb la primera traducció del Missale Romamum, d'acord amb els criteris de la Liturgiam Authenticame, que l'AVL va presentar als bisbes de totes les diòcesis valencianes oferint-se que la revisaren des del punt de vista litúrgic, amb la intenció que iniciaren la seua tramitació canònica.

   Tot i això, "totes les peticions de l'AVL van ser ignorades sistemàticament", ha lamentat el secretari de la Comissió de Textos Religiosos, --creada en 2001 a petició un dels membres de l'AVL, el llavors degà de la Catedral de València, Ramón Arnau--.

   En vista que la decisió "es demorava", el 2010 organitza una jornada sobre 'Llengua i Església', en què religiosos i laics proposen a l'AVL que publique obres que faciliten l'ús del valencià en la vida cristiana dels fidels i que no requeriren el llarg procés d'aprovació per la Santa Seu dels textos litúrgics, ha explicat el presidenta de l'AVL.

   Fruit d'esta jornada sorgix l'AECV, compromesa amb "la fe entre els valencians" i la seua primera proposta ha estat precisament este Oracional.

   Segons Ferrer, es tracta d'una obra "impecable des del punt de vista lingüístic i amb una llengua digne i alhora pròxim a la parla valenciana més genuïna". El passat 9 de març, li va comunicar al cardenal de València, Antonio Cañizares la iniciativa però "com l'entrevista anava a endarrerir-se, no vam voler demorar més la publicació d'aquesta obra, ja que molts cures i seglarss ens urgien ha fer-ho", ha comentat.

   De totes maneres, està previst que pròximament hi haja una trobada entre Cañizares i Ferrer, ja que segons ha revelat este últim, ha rebut una carta del cardenal manifestant-li el seu desig de reunir-se, "molt content" amb la publicació de l'Oracional.

   L'acadèmic espera que este llibre "siga un instrument que facilite l'ús del valencià en la vida espiritual. Si la fe mou muntanyes, la llengua valenciana també ha d'arribar al cor dels cristians", ha sentenciat.

"INDIFERÈNCIA LA JERARQUIA ECLESIÀSTICA"

   Des de l'AECV, Francesc Aracil ha criticat la "indiferència d'amplis sectors de la jerarquia eclesial" front als valencians que, com en esta associació, "ens esforcem per viure la fe en valencià, a favor d'una església valenciana en plenitud".

   Davant d'esta situació, ha agraït el "magnífic treball editorial" de l'AVL amb esta publicació que segons ha ressaltat, serà un "instrument molt eficient en la vida cristiana" dels valencians.

   Finalment, August Monzón ha destacat que a l'Oracional valencià "no hi ha ni un dels 21 segles d'història cristiana que no estiga representat".

colaboracio