Publicado 12/05/2021 18:54CET

Laya esgrimeix que la llibertat pregonada per Ayuso ha influït que Regne Unit no veja a Espanya com a destinació segura

La ministra d'Afers exteriors, Unió Europea i Cooperació, Arancha González Laya
EUROPA PRESS/A.Ortega.POOL - Europa Press

   La ministra reivindica en la BBC que regions com a Balears, Canàries o València tenen nivells iguals als britànics

   MADRID, 12 maig (EUROPA PRESS) -

   La ministra d'Afers exteriors, UE i Cooperació, Arancha González Laya, ha esgrimit aquest dimecres que la "llibertat" pregonada per la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i les dades d'aquesta regió, dels "pitjors" d'Espanya, han influït en el fet que el Regne Unit no incloga el nostre país entre les destinacions segures per al turisme.

   Eixa ha sigut la resposta que ha donat la ministra en el Ple del Congrés a la pregunta formulada pel diputat del PP Agustín Almodóvar, qui ha responsabilitzat a la roïna gestió del Govern i a la seua falta de "empatia" pel turisme del fet que el Regne Unit haja situat a Espanya en color groc en el seu 'semàfor' de cara al turisme dels seus ciutadans.

   González Laya ha explicat que el Govern britànic ha tingut en compte la situació epidemiològica a nivell nacional dels països, i no per regions, i que des de l'Executiu s'ha estat compartint "tota la informació nacional i a nivell regional" perquè "el Regne Unit tinga confiança en la manera en què Espanya i les comunitats autònomes estan gestionant l'evolució" de la pandèmia.

   Però de sobte "arriba una comunitat autònoma amb una presidenta al capdavant que diu que el que importa és la llibertat, anar-se'n de canyes, als bous, que el que importa és la mobilitat quan li done la gana i on li done la gana", ha afegit González Laya, suscitant murmuris i comentaris en l'hemicicle.

   És més, ha criticat, "als qui diuen que cal respectar les regles de distanciament, que cal ser prudents i responsables se'ls acusa de ser comunistes".

   Però resulta que "les xifres d'eixa comunitat, de les pitjors en el nostre país, expliquen per a la mitjana del nostre país que usen els britànics" a l'hora de prendre la seua decisió, ha subratllat.

   PETICIÓ Al PP

   Així les coses, ha recalcat que tant a ella com al Govern els importa el turisme i ha demanat al diputat popular i el seu grup que si a ells també aleshores s'asseguren "que controlen la pandèmia, conviden als ciutadans a respectar les pautes" i els animen a "ser responsables".

   D'aquesta forma, "entre tots anem a aconseguir que el Regne Unit ens pose en la llum verda" en el seu semàfor. "Si no fa això, no necessitem les seues llàgrimes de cocodril", ha etzibat a Almodóvar.

   El diputat del PP ha denunciat que la decisió de Londres afectarà seriosament a destinacions, com la seua Benidorm natal, que depenen molt del turisme britànic. Així ha dit que la pèrdua d'aquest mercat durant els mesos de maig i juny suposarà 27 milions de pernoctacions, o el que és el mateix més de 3.700 milions d'euros, i quatre milions de turistes menys.

DEFÈN QUE HI HA REGIONS SEGURES

   En una entrevista prèvia realitzada en la BBC, González Laya ha reiterat, com ha vingut fent el seu departament des que el Regne Unit va anunciar el seu 'semàfor', que hi ha moltes regions a Espanya amb nivells molt baixos de contagis.

   Així, ha dit que estan tractant de convéncer les autoritats britàniques que "hi ha moltes regions, com les Balears, les Canàries o la Comunitat Valenciana on les xifres són equivalents a les quals hi ha actualment al Regne Unit".

   Per tant, ha considerat que si el Govern britànic opta per mirar a Espanya amb una "lent regional descobrirà que hi ha molts llocs segurs als quals poder viatjar ja" a Espanya. En aquest sentit, ha precisat que segueixen els contactes i ha assegurat que hi ha bones perspectives que "els turistes britànics passen les seues vacacions a Espanya aquest estiu".

colaboracio