Publicado 26/11/2021 18:09CET

L'ECDC qualifica a 'Nu' com a "variant d'interés" i adverteix que la seua transmissibilitat és "molt alta"

Archivo - Arxiu - Micrografía electrònica d'agranament acolorida d'una cèl·lula infectada amb SARS-CoV-2.
NIAID - Archivo

   MADRID, 26 nov. (EUROPA PRESS) -

   El Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC, per les seues sigles en anglés) ha qualificat la nova soca del SARS-CoV-2, coneguda com 'Nu' i identificada per primera vegada a Sud-àfrica, com a "variant d'interés".

   A més, aquest organisme europeu ha advertit que "sobre la base de les proves disponibles, és probable que aquesta variant estiga associada a una transmissibilitat molt alta i a una fuita immunològica significativa".

   "Existeix la preocupació que l'elevat nombre de canvis en la proteïna de l'espiga puga conduir a un canvi significatiu en les propietats antigénicas del virus", ressalta l'ECDC en el seu informe, en el qual, no obstant açò, puntualitzen que "fins ara, no hi ha proves de canvis en la gravetat de la infecció".

   L'ECDC ha puntualitzat, malgrat qualificar aquesta variant com "d'interés", qie esperarà la reunió que està celebrant el grup d'assessorament tècnic de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) sobre l'evolució del virus per a fixar definitivament el nivell de preocupació en aquesta nova mutació del virus.

   Segons l'informe de l'ECDC, la variant s'ha detectat fins ara a Botswana (6 casos), Sud-àfrica (59) i Hong Kong (2). El primer cas notificat a Hong Kong té antecedents de viatge a Sud-àfrica. A més, Hong Kong ha notificat un segon cas relacionat amb el primer.

   Israel també ha notificat un cas identificat en una persona que viatjava des de Malaui. Tots els casos seqüenciats notificats per Sud-àfrica procedixen de la regió de Gauteng, on es troba Johannesburg, que actualment està experimentant un ràpid augment dels casos de COVID-19.

   Els experts de l'ECDC expliquen que aquesta variant mostra una fallada en la diana del gen S (SGTF, per les seues sigles en anglés). "Aquesta característica pot ser utilitzada com un 'proxy' per a B.1.1.529 si altres variants amb la mateixa característica no estan circulant simultàniament", alerten.

   Així mateix, apunten que el nombre de casos amb SGTF ha augmentat "considerablement" en les regions afectades de Sud-àfrica en els últims dies. De fet, d'un total de 77 seqüències de SGTF de la província de Gauteng, totes van ser confirmades com a B.1.1.529.

   De moment, no s'han notificat casos a Espanya, però el Ministeri de Sanitat ha avançat que proposarà en el pròxim Consell de Ministres un acord per a la restricció de vols procedents de Sud-àfrica i Botswana, on està més disseminada aquesta nova variant.

   Altres països europeus, com Alemanya, Itàlia, França, República Txeca, Països Baixos, Àustria i Croàcia, també han restringit els viatges amb aquests dos països africans. Aquest anunci ha arribat hores després que el Regne Unit i Israel anunciaren restriccions de viatges des de diversos països del sud d'Àfrica.

   Mentrestant, ja s'ha registrat el primer cas de 'Nu' a Europa. Es tracta d'una dona amb símptomes de coronavirus després d'un viatge a Egipte amb escala a Turquia. El diagnòstic ha sigut confirmat per l'Hospital universitari UZ Leuven (Lovaina) després d'examinar a una jove adulta que no estava vacunada i que va començar a desenvolupar símptomes onze dies després d'haver realitzat el viatge a Egipte, segons informa la cadena belga RTBF.

   Malgrat que es tracta del primer cas confirmat a Europa d'aquesta variant que es relaciona amb els països del sud d'Àfrica, la pacient, que presenta una alta càrrega vírica, no pareix tindre cap vincle recent amb eixa regió, d'acord a la informació oferida del cas.

   Aquest contagi coincideix amb la proposta de la Comissió Europea de tancar la frontera comuna als vols amb origen o destinació en la regió del sud d'Àfrica, una mesura que els Vint-i-set han d'encara examinar en la vesprada d'aquest mateix divendres.

colaboracio