Publicado 19/04/2021 16:36CET

Les CCAA ratifiquen el repartiment de fons per al Pla 'Corresponsables' i els centres d'atenció a violència sexual

Archivo - Arxiu - La ministra d'Igualtat, Irene Montero, en un acte
MINISTERIO DE IGUALDAD - Archivo

   MADRID, 19 abr. (EUROPA PRESS) -

   Les comunitats autònomes han ratificat en la Conferència Sectorial d'Igualtat els acords sobre distribució de fons per al Pla 'Corresponsables', que crearà una xarxa d'ocupació pública per a cuidadors, així com per a la creació de centres 24 hores d'atenció a les víctimes de violència sexual.

   Tal com arreplega el text, arreplegat per Europa Press, les autonomies han autoritzat "la proposta de distribució territorial, segons criteris objectius" dels 190 milions d'euros destinats al desenvolupament del Pla Corresponsables. En aquest repartiment no s'inclouen País Basc i Navarra.

   Amb aquests diners, les autonomies i les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla, hauran d'engegar projectes per a facilitar la conciliació de les famílies amb menors de 14 anys mitjançant la creació de borses de cura professional, la creació d'ocupació de qualitat en el sector de cures i l'engegada d'un sistema d'acreditació de competències professionals adquirides a través de l'experiència professional o vies no formals.

   Tal com ha informat Igualtat, el repartiment s'ha decidit seguint les següents variables i ponderacions: Població menor de 14 anys (60%); insularitat (2%); ciutat fronterera (1,5%); superfície (13,5%); dispersió de la població (15%); i grans urbs (8%).

LES QUE MÉS REBEN: ANDALUSIA, CATALUNYA I MADRID

   D'aquesta forma, Andalusia és la comunitat que rebrà una major quantitat (30 milions d'euros), per davant de Catalunya (23,1 milions) i la Comunitat de Madrid (22,1). Per contra, Ceuta i Melilla són les que menys quantia ingressaran per a engegar aquest pla, amb 1,7 milions cadascuna. Cantàbria, amb una mica més de 3 milions d'euros i La Rioja amb 3,3 milions, són les autonomies amb menor financiacón.

   Quant als fons destinats a la creació de centres 24 hores d'atenció a les víctimes de violència sexual, que es pretenen obrir en, almenys, cada província espanyola, les autonomies han ratificat el repartiment de 19,8 milions, aprovats pel Govern en Consell de Ministres.

   En aquest cas, els diners s'utilitzaràn per a crear aquests centres de crisis on es facilitarà atenció psicològica, jurídica i social per a les víctimes, familiars i persones de l'entorn. A més, l'entrada en funcionament del centre de crisi 24 hores haurà d'estar precedida de l'aprovació d'un protocol d'actuació i coordinació intern i interinstitucional amb la xarxa de servicis d'atenció, protecció i assistència a víctimes, assenyala el text ratificat.

   "L'objectiu perseguit per la present distribució territorial de crèdits és estendre i fer accessible a totes les potencials víctimes de totes les formes de violència contra les dones els servicis d'atenció integral", explica l'acord.

30% DE TRANSFERÈNCIA EL PRIMER ANY

   En aquest cas, la distribució s'ha fet determinant una quantia fixa per província d'un milió d'euros per al període de tres anys d'execució del projecte. A més, s'estableix en aquest primer any una transferència del 30% del total de la inversió.

   De la mateixa manera, s'ha tingut en compte la insularitat, que pondera un 2%; així com la distribució de dones de 16 i més anys (15%); i la dispersió de la població (4,21%).

   En aquest cas, les comunitats que rebran una quantia major són Castella i Lleó i Andalusia, amb més de 2,9 milions, seguides de Castella-La Macha, a la qual corresponen 1,7 milions i Catalunya, que rebrà 1,6 milions. Ceuta i Mellilla (amb 305.000 euros); Cantàbria (367.000) i Navarra (392.000) tanquen el rànquing.

Contador
colaboracio