Les múltiples dimensions de la pobresa: més enllà dels diners

Publicado 17/10/2018 10:58:35CET

MADRID, 17 Oct. (EUROPA PRESS) -

L'ONU estima actualment que 700 milions de persones viuen en situació de pobresa, és a dir, amb menys d'1,90 dòlars al dia. No obstant açò, un nou informe va més enllà i alerta de la 'pobresa multidimensional', de la qual són víctimes a tot el món unes 1.300 milions de persones que pateixen manques de diferent índole.

Amb motiu del Dia Internacional per a l'Eradicació de la Pobresa, que es commemora el 17 d'octubre, el secretari general de l'ONU, Antonio Guterres, ha recordat que la desaparició d'aquest alifac figura com a meta clau dels Objectius de Desenvolupament Sostenibles (ODS). De cara a 2030, Guterres ha instat a "no deixar ningú arrere".

La pobresa, en totes les seues formes, segueix sent un dels principals desafiaments i, per tant, en opinió de Guterres, hauria de ser també una de les principals prioritats de la comunitat internacional. "Acabar amb la pobresa no és una qüestió de caritat, sinó de justícia", ha recordat.

El Dia Internacional per a l'Eradicació de la Pobresa es va celebrar per primera vegada fa 25 anys i, des d'aleshores, "quasi 1.000 milions de persones" han aconseguit superar aquesta situació "gràcies al lideratge polític, al desenvolupament econòmic exclusiu i a la cooperació internacional". No obstant açò, 700 milions de persones segueixen mancant d'allò més bàsic per viure amb menys d'1,90 dòlars al dia.

Guterres ha recordat que l'eradicació de la pobresa i el compliment dels Drets Humans estan interrelacionats, una cosa que també ha constatat el Programa de Nacions Unides per al Desenvolupament en un informe amb el qual vol alertar de la denominada pobresa multidimensional, que s'estén a més de 1.300 milions de persones, la mitat d'elles menors de 18 anys.

L'Índex Multidimensional de la Pobresa, elaborat per l'ONU en coordinació amb la Inicaitiva d'Oxford sobre Pobresa i Desenvolupament Humà, analitza la situació de 105 països examinant valors que transcendeixen els mers ingressos. Així, part de tres eixos --salut, educació i nivell de vida-- per a examinar un total de deu indicadors: nutrició, mortalitat infantil, anys d'escolaritat, assistència escolar, combustible per a cuinar, sanejament, aigua potable, electricitat, vivenda i béns.

L'Àfrica subsahariana, amb 560 milions de pobres, i la zona meridional d'Àsia, amb 546 milions, acumulen el 83 per cent de la pobresa multidimensional del món. En el cas de la primera regió, els casos severs ascendeixen a 342 milions, mentre que a Àsia meridional ronden els 200 milions, segons l'estudi.

L'informe analitza també la disparitat entre àrees urbanes i rurals, ja que mentre que en les ciutats la xifra de pobres multidimensionals és de 200 milions, en zones rurals es dispara fins als 1.100 milions de dòlars.

CARA I CREU

El PNUD ha subratllat que en totes les regions del món viuen persones que pateixen algun tipus de pobresa --fins i tot a Europa i Àsia central hi hauria 4 milions--, per la qual cosa ha cridat a no baixar la guàrdia. En aquest sentit, ha avisat que 879 milions de persones corren el risc de caure per davall del llindar, especialment si es veuen immerses en crisis o desastres naturals.

En matèria d'avanços, l'informe ressalta el cas d'Índia, un país que malgrat seguir registrant altes taxes ha aconseguit una millora dràstica del nivell de pobresa multidimensional. La proporció ha passat en una dècada del 55 al 28 per cent, ha ressaltat Nacions Unides.

També és motiu d'optimisme l'augment de l'esperança de vida en l'Àfrica subsahariana, de més de set anys entre 2006 i 2017, i a Àsia meridional, de quasi quatre anys durant aquest mateix període. A més, les taxes de matrícula en educació primària han aconseguit el cent per cent en la regió africana.

colaboracio