Les universitats públiques, preocupades davant "la incertesa" del pla de finançament: "Estem igual o pitjor"

Publicado: miércoles, 18 mayo 2022 18:53

   VALNCIA, 18 May. (EUROPA PRESS) -

   Representants de les universitats públiques de la Comunitat Valenciana han expressat la seua "preocupació" davant la "incertesa" que suposa no comptar amb un esborrany del comproms pla plurianual de finanament. "Estem igual o pitjor".

   Així s'ha posat de manifest durant la trobada 'La universitat que vé', incls en la campanya 'Som Futur' que impulsa el diari Las Provincias.

   El frum ha sigut inaugurat per la recentment nomenada consellera d'Universitats, Josefina Bueno, qui ha celebrat poder "retrobar-se" amb un mbit del que ja es va ocupar com a directora general. "El meu compromís és treballar colze a colze amb les universitats per a seguir afermant el sistema universitari valenci i la nostra política científica", ha dit la responsable d'educació superior del Consell, que ha insistit que el seu propsit és "treballar amb totes les universitats, sense excepció, per a seguir construint un món de futur".

   Després de l'obertura, s'ha celebrat una taula redona en la qual han participat la rectora de la Universitat de Valncia, Mavi Mestre: el rector de la Universitat Politcnica de Valncia, José E. Capilla; el rector de la Universitat Miguel Hernández, Juan José Ruiz; el vicerector de Planificació, Coordinació i Comunicació de la Universitat Jaume I, Modesto Fabra, i el vicerector d'Investigació de la Universitat d'Alacant, Juan Mora Pastor.

   Mavi Mestre, de la UV, ha cridat l'atenció sobre la "preocupant" situació del finanament amb "dos escenaris incerts: la LOSU i el pla per al sistema universitari valenci".

   Quant al projecte normatiu, ha comentat que presenta, d'una banda, "bones intencions", amb la voluntat que les universitats reben un 1% del PIB i de reduir la temporalitat dels contractes al 20%, per, per un altre, "incertesa sobre com fer-ho".

   Quant al pla de finanament autonmic, ha lamentat que les institucions acadmica no compten amb un esborrany ni coneixen en quins indicadors s'estan treballant i, "com a mínim", ha reflexionat, caldria contemplar "el nombre d'estudiants, l'experimentalitat, la diversitat de campus i el patrimoni histric".

SENSE ESBORRANY A QUINZE DIES DE JUNY

   Ha recordat que l'últim compromís de l'exconsellera Carolina Pascual va ser que aquest mes de juny estaria preparat l'esborrany del pla "i para aix queden 15 dies", ha constatat, al mateix temps que ha advertit que un full de ruta com aquest "no es pot fer d'esquena als equips econmics de les universitats públiques perqu així és molt difícil encertar". Els temes pendents que té la nova consellera, "són els mateixos": pla de finanament i Conveni collectiu del personal de les universitats públiques.

   "En finanament, estem igual o pitjor", ha postillat el rector

   de la UMH, Juan José Ruiz, que ha defs que els resultats que obtenen les universitats valencianes són "molt millors que el finanament" que rep.

   Així mateix, ha trobat a faltar una altra promesa de l'anterior consellera, el mapa de titulacions, "que se'ns va dir que estaria en sis mesos i seguim igual o pitjor perqu recentment". En aquest punt, s'ha referit a l'anunci --polític, "no en el Consell Valenci d'Universitats", ha lamentat-- de la implantació del Grau de Medicina en l'Universitat d'Alacant, molt prop de la Miguel Hernández, i que "afectar directament" al pla de finanament en tractar-se de la titulació més costosa.

   Ací la rectora Mestre ha aprofitat per a apuntar: "Lamente molt que no s'anuncie Veterinria en la Universitat de Valncia, que la tenim demanada fa anys. Aix no ho escolte, quina llstima".

   Per la seua banda, el rector de la UPV ha reivindicat la necessitat de plans de finanament per a "planificar l'evolució de les universitats al llarg dels anys". I ha ressaltat que "ha de ser consensuat i ben estudiat perqu al final és la brúixola que guia la política de les universitats".

   Capilla ha considerat "impossible" poder tindre el document en el mes de juny. "I costar, ja que no hi ha un entorn econmic senzill, per a no és excusa.

   Modesto Fabra ha reconegut que les universitats estan "contra les cordes i la LOSU ho agreujar" i ha puntualitzat que en aquest temps s'ha pogut "sobreviure" grcies a l'anualitats del deute histric que ara s'acaben. "Vull ser optimista, i potser som com els rons estudiants, capaos de fer l'esfor final la nit abans de l'examen, per a salvar el pressupost de l'any que vé encara que siga de manera transitria i a partir d'ací hem de millorar el model".

   Finalment, Juan Mora ha subratllat els efectes de l'infrafinanament, que est "a nivells de 2008" en la investigació. "Necessitem un finanament, és urgent eixe pla", ha instat.

UNIVERSITATS PRIVADES

   La segona taula ha congregat representants d'entitats educatives privades: la rectora de la Universitat Europea deValencia, Rosa Sanchidrián; el vicerector de Desenvolupament Estratgic i Comunicació de la Universitat CEU Cardenal Herrera, José Manuel Amiguet; la vicerectora d'Estratgia i Internacionalització de la Universitat Catlica de Valncia, Elena Inés Floristán; el vicerector d'Investigació i Transferncia de la Universitat Internacional de Valncia, José Martí Pareño; la directora general d'EDEM, Elena Fernández; el director general d'ESIC Valncia, Agustín Carrilero, i la directora de Florida Universitria, Mercedes Herrero.

   Tots ells han coincidit a assenyalar "el dinamisme", la "flexibilitat" i la "connexió amb el món professional" com algunes dels principals atributs que aporten les universitats privades i s'han mostrat crítics amb la "excessiva regulació" i amb alguns criteris del reial decret de Creació, reconeixement, autorització i acreditació d'universitats i centres universitaris.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià