L'Estat no veu recurrible el ple del Parlament i apunta que el 155 no decau fins que prenguen possessió els consellers

Publicado 22/3/2018 15:16:21CET

MADRID, 22 Mar. (EUROPA PRESS) -

El Govern central creu que no es pot recórrer la convocatòria d'aquesta vesprada a les 17.00 hores del ple del Parlament de Catalunya en el qual es preveu l'elecció de Jordi Turull com a president de la Generalitat de Catalunya, han apuntat fonts de l'Executiu, que també subratllen que fins que tots els consellers d'un Govern català hagen pres possessió de les seues respectives carteres no s'aixecarà l'article 155.

Segons aquestes fonts, aquesta vesprada es podrà per tant celebrar el ple del legislatiu convocat amb urgència per Josep Torrent, el seu president, per a una sessió d'investidura de Turull que s'ha accelerat en haver sigut convocat aquest divendres pel Tribunal Suprem en la causa contra ell i uns altres líders independentistes per rebel·lió.

Si Turull efectivament és triat, el decret de nomenament ha de ser signat pel president del Govern central, Mariano Rajoy, i immediatament després pel rei, ja que tots els actes del cap de l'Estat estan confirmats per l'Executiu.

El document serà després publicat pel Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (Dogc) i pel Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), que per aplicació del 155 porta la gestió del butlletí autonòmic.

Les mateixes fonts oficials expliquen que ni el rei pot no signar ni aquests butlletins poden evitar la publicació del nomenament de Turull perquè es tracta d'actes formals i deguts, que se succeeixen automàticament, encara que admeten que desconeixen quan podrien produir-se.

Els temps en els quals se succeïxen aquests actes són importants en aquest cas perquè Turull té pendent la declaració davant el Tribunal Suprem en la causa que instrueix contra el procés independentista a Catalunya amb l'objectiu de revisar si dicta presó provisional contra ell i cinc investigats més.

En qualsevol cas, i sempre segons la Llei de Presidència de la Generalitat de Catalunya, una vegada que el decret de nomenament estiga publicat comença a córrer un termini de fins a cinc dies perquè prenga possessió el president electe i ho siga ja plenament.

EL 155 CONTINUA

A partir d'aquest moment, el nou cap de l'Executiu català haurà de decidir com organitza el seu govern, el nombre de conselleries i a qui posa al capdavant.

Les fonts de la Moncloa consultades subratllen que l'aplicació de l'article 155 de la Constitució no s'aixecarà fins que no haja pres possessió l'últim dels consellers.

L'aplicació de les mesures d'intervenció a Catalunya a l'empara del citat article constitucional va començar el passat 27 d'octubre i han passat ja cinc mesos.

El Govern central sosté que treballa amb normalitat al capdavant de les conselleries, que els funcionaris col·laboren i que s'ha retornat l'estabilitat a l'administració pública, però també insisteix que el "normal" és que torne a encarregar-se de la Generalitat un nou Govern.

colaboracio