L'Eurocambra convida Zuckerberg a una compareixença després de la filtració de dades

Mark Zuckerberg
REUTERS - Archivo
Publicado 20/3/2018 18:48:01CET

BRUSSEL·LES, 20 Mar. (EUROPA PRESS) -

El Parlament Europeu ha convidat el fundador i conseller delegat de Facebook, Mark Zuckerberg, a una compareixença en la institució comunitària arran de l'escàndol sorgit després de revelar-se que la firma Cambridge Analytica va recopilar il·legalment dades personals de més de 50 milions d'usuaris de la xarxa social per a recolzar la campanya presidencial de Donald Trump.

Així ho ha anunciat en la xarxa social Twitter el president de l'Eurocambra, Antonio Tajani, en un missatge en el qual ha subratllat que Zuckerberg ha d'aclarir que eixes dades no s'han utilitzat per a "manipular la democràcia".

"Hem convidat Mark Zuckerberg al Parlament Europeu. Facebook necessita aclarir davant els representants de 500 milions d'europeus que no han sigut utilitzats dades personals per a manipular la democràcia", ha escrit l'italià.

Hores abans d'aquest missatge, Tajani ha criticat en la mateixa xarxa social que l'ús fraudulent de dades d'usuaris és una "violació inacceptable" dels drets de privacitat dels ciutadans del bloc comunitari.

La comissària de Justícia i Consumidors, Vera Jourova, va titlar d'"horroroses" aquestes revelacions i va anunciar aquest diumenge que demanaria "aclariments" a Facebook per a "entendre millor el problema" durant la vista als Estats Units que ha realitzat aquesta setmana.

Segons mitjans com 'Observer' 'The Guardian' i 'The New York Times', Cambridge Analytica va utilitzar les dades arreplegades sense autorització a principis de 2014 per a elaborar un programa informàtic que prediguera i influïra sobre les opcions electorals dels usuaris. Els més de 50 milions de perfils afectats suposen aproximadament un terç dels usuaris actius nord-americans i quasi una quarta part dels votants potencials.

L'aplicació que recopilava les dades era 'thisisyourdigitallife', obra del professor universitari Aleksandr Kogan, de la Universitat de Cambridge. L'empresa de Kogan, Global Science Research (GSR) i Cambridge Analytica van pagar a centenars de milers d'usuaris per a fer-se proves de personalitat i així obtindre les seues dades per a ús acadèmic.

No obstant açò, també recopilava informació dels amics de Facebook dels subjectes de l'estudi, amb el que es van aconseguir milions de dades. Les condicions d'ús de Facebook limiten la recol·lecció de dades d'amics per a millorar l'experiència d'usuari en la pròpia aplicació i prohibeix expressament usar-los per a la seua venda o per a publicitat.

Facebook va anunciar el divendres la suspensió de Cambridge Analytica i la seua empresa matriu, Strategic Communication Laboratories (SCL) per informacions sobre que no van esborrar la informació dels usuaris i per un ús compartit inadequat.

colaboracio