Publicado 12/01/2018 11:14CET

L'Eurocambra proposa del 23 al 26 de maig de 2019 com a data per a les primeres eleccions europees després del Brexit

BRUSSEL·LES, 12 Ene. (EUROPA PRESS) -

El Parlament Europeu ha proposat que les pròximes eleccions europees se celebren entre el 23 i el 26 de maig de 2019, les primeres que tindran lloc sense el Regne Unit, doncs s'organitzaran dos mesos després que es consumeix el Brexit el 29 de març d'eixe any.

Així ho ha decidit de manera "unànime" la Conferència de Presidents que reuneix els caps dels grups polítics amb presència en l'Eurocambra, segons ha informat a través de Twitter el portaveu de la institució, Jaume Duch.

El president de l'Eurocambra, Antonio Tajani, enviarà ara una carta a la presidència de torn de la Unió Europea, que aquest semestre ocupa Bulgària, perquè el Consell es pronuncie sobre la data proposada.

El vistiplau del Consell és una formalitat per a la qual no hi ha encara data fixada, encara que habitualment es produeix quan falta un poc més d'un any per a la celebració dels comicis.

En aquest cas existeix un "consens amplíssim entorn de la data" proposada, segons han indicat a Europa Press fonts parlamentàries, i a més coincideix amb el mateix cap de setmana en què van tindre lloc les convocades en 2014.

Seran, a més, les primeres eleccions europees que se celebren sense el Regne Unit, que deixarà formalment la UE el 29 de març de 2019 com a conseqüència del Brexit.

Queda per veure què succeirà amb els escons que deixen d'ocupar els britànics amb la seua eixida del bloc i que sumen ara 73 dels 751 eurodiputats en l'Hemicicle.

Les opcions que es barregen van des del repartiment entre la resta d'Estats membres de part d'aquests escons fins a la seua supressió, encara que ha pres força la possibilitat de crear llistes transnacionals per a repartir alguns d'ells.

Aquesta última possibilitat és una iniciativa evocada pel president de França, Emmanuel Macron, i el cap de l'Executiu comunitari, Jean-Claude Juncker, a la qual s'han sumat altres països com Espanya i Itàlia.

colaboracio