L'ex-conseller delegat de BdV eludeix la responsabilitat de les operacions immobiliàries perquè diu que no les dirigia

Imatge d'arxiu de l'edifici de Banc de València
EUROPA PRESS - Archivo
Publicado 24/9/2018 17:02:19CET

MADRID/VALÈNCIA, 24 Sep. (EUROPA PRESS) -

L'exconseller delegat de Banc de València (BdV), Domingo Parra, ha eludit aquest dilluns qualsevol responsabilitat en les tres macrooperacions immobiliàries que l'entitat va escometre la passada dècada i que s'estima li van causar un perjuí d'uns 160,4 milions d'euros.

Segons la declaració que ha prestat a preguntes del fiscal durant la primera sessió del juí en l'Audiència Nacional, l'exdirectiu de Banc de València ha assegurat que no coneixia el detall dels projectes perquè ni els autoritzava ni els dirigia.

"No sóc qui planteja les operacions, ni decideix quan, ni amb els papers que es demanen", ha manifestat Parra en diverses ocasions durant la vista oral quan el fiscal Conrado Sáiz volia saber el seu nivell de coneixement de les operacions immobiliàries per les quals està acusat del delicte d'administració deslleial pel qual el Ministeri Públic li demana quatre anys de presó.

En concret, el tribunal que presideix la magistrada Concepción Espejel ha de jutjar les operacions immobiliàries denominades Nou Litoral, València Vivendes i Faverche Desenvolupaments, les quals han assegut en el banc dels acusats, a més de Parra, l'exdirector de Societats Participades Immobiliàries Alfonso Monferrer; els empresaris Salvador Vila, Juan Bautista Soler --també expresident del València C.F.-- i Fernando Polanco; el notari Carlos Pascual de Miguel; i Teresa Villalba, esposa de Polanco.

Per a argumentar la seua afirmació, l'ex-conseller delegat ha remarcat que ell presidia el consell d'administració de Banc de València, però que no va ser el "ponent" que va exposar les citades operacions ni les va defendre perquè es ratificaren.

En la seua declaració davant el fiscal, que s'ha perllongat durant dos hores i mitja, Parra ha explicat que en aquells anys els projectes financers de més d'1,8 milions d'euros havien de, després de passar pel comité de riscos de l'entitat, ser "reportats" davant la comissió executiva per a la seua aprovació definitiva. Encara que també ha reconegut que certes operacions "amb caràcter d'urgència" eren autoritzades abans de passar per la comissió.

NO PARLAVA AMB LA TAXADORA

En qualsevol cas, l'exdirectiu de Banc de València ha insistit que ell no estava en el detall de les operacions, per la qual cosa no coneixia els detalls de cada projecte. "Jo era el conseller delegat del banc, no parlava amb la taxadora", ha respost en ser preguntat per un dels tres plans pels quals està imputat.

El FROB calcula que Nou Litoral va provocar a l'entitat un crebant de 83,2 milions d'euros; Valenciana de Vivendes, de 47,4 milions; i Faverch, de 29,8 milions. El fons de rescat indicava en la seua querella que es va tractar d'operacions de finançament verdaderament ruïnoses per a l'entitat, amb la intenció d'obtindre un lucre per als diversos 'socis' del banc i generant un perjuí evident per a Banc de València".

No obstant açò, l'ex-conseller delegat ha discrepat en aquest punt quan el fiscal li estava preguntant per una de les tres operacions, concretament Valenciana de Vivendes. En la seua opinió, "el valor dels béns immobiliaris puja i baixa, i més en els temps de crisis" en els quals van tindre lloc aquests projectes, però que "l'important és veure si quan es va prendre la decisió es va fer el millor per al banc".

A més, ha afirmat en diverses ocasions que les tres macrooperacions immobiliàries es van dur a terme respectant les normes internes de l'entitat i que ha repassat els passos donats pel banc i no ha trobat irregularitats.

Contador
colaboracio