Publicado 29/09/2022 10:34

L'IPC abandona els dos dígits després de moderar-se al 9% al setembre pel menor cost de llum i gasolines

Una dona comprant
María José López - Europa Press

   La inflació subjacent cau dos dècimes, fins al 6,2%, després de 14 mesos consecutius d'augments

   MADRID, 29 Sep. (EUROPA PRESS) -

   L'Índex de Preus de Consum (IPC) va disminuir sis dècimes al setembre amb relació al mes anterior i va retallar la taxa interanual 1,5 punts, fins al 9%, baixant dels dos dígits després d'haver encadenat tres mesos consecutius per damunt del 10%, segons les dades avançades publicades hui per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

   La dada de setembre, que haurà de ser confirmada per Estadística a mitjans del mes que ve, és 1,8 punts inferior al pic registrat el passat mes de juliol, quan l'IPC es va situar en el 10,8%, el seu nivell més alt des de setembre de 1984.

   Amb aquesta moderació d'1,5 punts, la inflació summa dos mesos consecutius de descensos en la seua taxa interanual després que a l'agost baixara tres dècimes, fins al 10,5%.

   Segons l'INE, la moderació de l'IPC interanual fins al 9% es deu, principalment, a la baixada dels preus de l'electricitat i, en menor mesura, a l'abaratiment dels carburants i del transport.

   En termes mensuals (setembre, respecte agost), l'IPC va registrar un descens de sis dècimes, el major retrocés mensual des de juliol de 2021, quan va baixar vuit desenes.

   LA INFLACIÓ SUBJACENT ES MODERA FINS Al 6,2%

   L'INE incorpora en l'avanç de dades de l'IPC una estimació de la inflació subjacent (sense aliments no elaborats ni productes energètics), que va disminuir al setembre dos dècimes, fins al 6,2%, situant-se vora tres punts per sota de l'IPC general.

   És el primer descens que registra la inflació subjacent després de catorze mesos consecutius d'ascensos, que van portar a aquest indicador a arribar el mes passat al seu nivell més alt des de gener de 1993 (6,4%).

   En el novè mes de 2022, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat va situar la taxa interanual en el 9,3%, més d'un punt per davall de la registrada en el mes anterior. Al seu torn, la variació mensual estimada de l'IPCA va ser del 0,0%.

   L'INE publicarà les dades definitives de l'IPC de setembre el pròxim 14 d'octubre.