L'IPC puja un 1,7% a la Comunitat al març i un punt respecte a febrer

Archivo - Arxiu - Vivendes públiques
JOAN ROIG/GVA - Archivo
Publicado: miércoles, 14 abril 2021 10:39

   VALNCIA, 14 Abr. (EUROPA PRESS) -

   L'Índex de Preus de Consum (IPC) a la Comunitat Valenciana va pujar un 1,7% al mar en comparació del mateix mes de l'any anterior, quatre desenes més que la mitjana nacional (1,3%), i un 1% respecte al passat mes de febrer, el mateix que en el conjunt del país, segons ha informat aquest dimecres l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

   Els principals repunts dels preus a la Comunitat, tant interanuals com a mensuals, corresponen a la vivenda i al transport.

   En relació amb mar de 2020, els preus van pujar a la Comunitat un 5,3% en vivenda a causa dels augments de l'electricitat i, en menor mesura, del gasoil per a calefacció, enfront de les baixades registrades al mar de 2020; i un 4,2% en transport, com a conseqüncia de les pujades dels carburants i lubrificants per al transport personal, que van descendir l'any anterior.

   També es van incrementar els de el vestit i calat (1,1%), els aliments i begudes no alcohliques (1,7%), els del parament (1,1%), a més del sector altres (1%).

   Menys d'un punt van créixer els preus de la medicina (0,5%); els de l'oci i cultura (0,4%); els hotels, cafés i restaurants (0,2%); i l'ensenyament (0,8%).

   Així, solament van descendir respecte a mar de l'any passat els de les comunicacions (-5%), perqu els preus dels servicis de telefonia i fax es mantenen estables aquest mes, mentre que es van incrementar l'any passat. Es van mantindre els preus de les begudes alcohliques i el tabac.

DADES NACIONALS

   A Espanya, l'IPC va pujar un 1% al mar en relació al mes anterior i va situar la seua taxa interanual en l'1,3%, quasi 1,5 punts per damunt de la de febrer (0,0%).

   Amb aquest repunt, amb el qual l'IPC anual encadena la seua tercera taxa positiva consecutiva, la inflació escala a nivells desconeguts des de fa quasi dos anys. De fet, no s'aconseguia una taxa d'IPC tan elevada des d'abril de 2019, quan es va situar en l'1,5%.

   Així mateix, la taxa interanual de la inflació no registrava una pujada de colp tan engrossida (d'1,3 punts) des de finals de 2016, quan va passar de el 1,6% al desembre d'eixe any al 3% al gener de 2017.

   Al fort increment dels preus al mar ha contribut, principalment, l'encariment de l'electricitat, del gasoil per a calefacció i dels carburants i lubrificants per al transport personal, en contrast amb la baixada de preus que van experimentar al mar de 2020.

   Per contra, l'INE destaca l'estabilitat dels preus en els servicis de telefonia i fax registrada al mar, la qual cosa va provocar que el grup de telecomunicacions redura la seua taxa interanual quasi 1,5 punts, fins al -4,9%.

   També va baixar la taxa interanual d'aliments i begudes no alcohliques, dos desenes, fins a el 1,4%, per l'abaratiment del peix i el marisc.

   En taxa mensual (mar sobre febrer), l'IPC es va disparar un 1%, el seu major repunt mensual des d'octubre de 2019, impulsat per l'encariment de la llum, dels carburants i del vestit i el calat per l'inici de la temporada primavera-estiu.

   La inflació subjacent (sense aliments no elaborats ni productes energtics) es va situar al mar en el 0,3%, la mateixa taxa que al febrer i un punt per davall de la taxa general.

   En el tercer mes de 2021, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA, per les sigles en castell) va situar la seua taxa interanual en l'1,2%, quasi 1,5 punts més que el mes anterior. En taxa mensual, l'IPCA va pujar un 1,9%.

   Des del passat mes de gener, l'IPC inclou les noves ponderacions que ha assignat l'INE a la cistella de la compra per a adaptar aquest indicador durant enguany als nous hbits de consum derivats de la pandmia.

   D'aquesta manera, el grup que més pes ha guanyat en la cistella de la compra és el dels aliments i begudes no alcohliques. Perden pes, per contra, el vestit i el calat, el transport, l'oci i la cultura i hotels, cafés i restaurants, entre uns altres.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià