Publicado 26/01/2022 11:26

L'Ivace destina 5 milions per a impulsar l'enllumenat públic de baix consum energètic en els municipis

   VALÈNCIA, 26 gen. (EUROPA PRESS) -

   La Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, a través d'Ivace Energia, destinarà enguany un total de 5 milions d'euros per a impulsar la incorporació d'enllumenat d'alta eficiència energètica en els municipis de la Comunitat, tal com s'arreplega en la convocatòria d'ajudes publicada en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV).

   Aquest programa, el termini del qual de sol·licitud es perllongarà fins al pròxim 3 de març de 2022, està dirigit els ajuntaments de menys de 30.000 habitants ja que, els municipis de menor grandària, sobretot els situats en zones rurals, en moltes ocasions no disposen ni dels mitjans tècnics necessaris, ni de suficient pressupost per a escometre aquest tipus de projectes.

   Per a ajudar-los, el programa d'Ivace Energia dona suport a la totalitat del projecte mitjançant una fórmula combinada de préstec bonificat i subvenció a fons perdut. Segons el conseller Rafael Climent aquesta iniciativa té l'objectiu d'ajudar a incorporar enllumenat públic d'alta eficiència energètica, reduir la factura dels municipis "i avançar, al mateix temps, cap a un nou model energètic més sostenible".

   El projecte que presenten ha de suposar un estalvi en energia elèctrica mínim del 30% respecte al consum anterior i entre les mesures d'estalvi i eficiència energètica que se sufragaran està la substitució de llums i lluminàries per altres de major eficiència energètica i la implantació de reguladors de flux lumínic i dels encesos i apagats dels punts de llum, adequant-los a la nit a les necessitats reals d'il·luminació de les vies. Gràcies a aquest sistema es pot estalviar el 45% de l'energia consumida durant la nit.

   També es dona suport a la incorporació de rellotges astronòmics, ajustats a l'hora solar, per a reduir el consum. Aquests rellotges astronòmics permeten la programació diària d'encès i apagat de l'enllumenat d'acord amb l'hora exacta d'eixida i posta del sol.

   En definitiva, amb aquest programa "es pretén incentivar la renovació dels sistemes públics d'aquests municipis amb criteris d'eficiència energètica, introduint els nous avanços tecnològics en matèria d'il·luminació viària", resum des de l'administració autonòmica.

REDUCCIÓ D'UN 70% DEL CONSUM

   La Generalitat recorda que l'enllumenat públic en els municipis constitueix la principal despesa energètica i encara que és molt variable vé a representar al voltant del 60% de la factura energètica del municipi.

   Segons les estimacions d'Ivace Energia, la renovació de l'enllumenat públic en un xicotet municipi per un eficient amb lluminàries leds reduiria un 70% el consum energètic d'enllumenat.

   Aquesta reducció, pot suposar un estalvi energètic anual aproximat de 135.000 quilovats hora aproximadament, la qual cosa en termes econòmics suposa una reducció de la factura energètica de 17.000 euros a l'any.

colaboracio