Publicado 29/06/2022 13:37

L'IVAM adapta els textos de les seues exposicions a lectura fàcil

Archivo - Arxiu - L'IVAM presenta l'exposició: Anna Boghiguian.
MIGUEL LORENZO - Archivo

   VALÈNCIA, 29 juny (EUROPA PRESS) -

   L'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) ofereix per primera vegada els textos de les seues exposicions en lectura fàcil, i ja estan disponibles sobre les mostres de 'Zanele Muholi', 'Anna Boguiguian. A vegades, inesperadament, el present es troba amb el passat' i 'Anni i Josef Albers. L'art i la vida'.

   La lectura fàcil és un mètode de comunicació textual perquè les persones amb dificultats de comprensió, permanents o transitòries, com a discapacitat intel·lectual, deteriorament cognitiu, baixa alfabetització o insuficient domini de l'idioma, puguen entendre el que lligen, ha indicat el centre en un comunicat.

   L'objectiu d'aquesta manera d'escriure és promoure la inclusió i l'exercici del dret a la participació i a l'autonomia de totes les persones.

   Les guies han sigut dissenyades per a explicar les principals obres i les dades més importants de les exposicions seguint les directrius internacionals de la IFLA (International Federation of Library Associations and Institutions) i d'Inclusion Europe, amb recomanacions com l'ús de frases no molt llargues, d'un màxim de 3 línies, un tipus de lletra gran, paràgrafs curts o negretes per a ressaltar el text.

   Els textos de lectura fàcil estan en castellà i valencià, en format digital, són gratuïts i es poden descarregar a través de la web del museu i també es poden trobar en la centraleta del museu o en les mateixes sales sota petició dels usuaris.

   Aquest projecte sorgeix de l'interés de l'IVAM per facilitar els continguts de la seua programació per a tots els públics. Els textos són fruit de la col·laboració de l'equip de mediació del museu i de validadores professionals que van certificar els continguts amb una metodologia d'acció participativa.

   Els textos en lectura fàcil són un pas més en els objectius estratègics d'accessibilitat, inclusió i sostenibilitat de l'IVAM. El museu valencià ja va impartir diversos cursos de lectura fàcil per als seus treballadors amb l'objectiu de sensibilitzar sobre la necessitat de fer arribar l'art a tothom de manera senzilla.

colaboracio