Publicado 03/10/2022 19:01

L'IVC celebra en la Filmoteca el Dia del Cinema Espanyol en homenatge a Juan Antonio Bardem i Mario Camus

L'IVC celebra el Dia del Cinema espanyol amb projeccions d'homenatge a Juan Antonio Bardem i Mario Camus
GVA

   VALÈNCIA, 3 Oct. (EUROPA PRESS) -

   L'Institut Valencià de Cultura celebra en la Filmoteca de València el Dia del Cinema Espanyol per segon any consecutiu amb projeccions d'homenatge a Juan Antonio Bardem i Mario Camus.

   L'any passat, el Ministeri de Cultura va acordar declarar el 6 d'octubre Dia del Cinema Español en homenatge a Luis García Berlanga en la celebració del seu centenari, amb l'objectiu de reconéixer la història i la tasca cultural de la indústria cinematogràfica nacional i dels seus professionals.

   L'elecció de la data no va ser casual: el 6 d'octubre de 1951 Luis García Berlanga i Juan Antonio Bardem van finalitzar el rodatge de la seua òpera primera, 'Esa pareja feliz', que amb el temps es va convertir en símbol d'una de les generacions més brillants de cineastes i intèrprets espanyols, ha indicat la Generalitat en un comunicat.

   En aquesta edició, la Filmoteca de València se sumisca a la celebració amb set projeccions que pretenen ser un homenatge a dos figures essencials del cinema espanyol: Juan Antonio Bardem (1922-2002) l'any del centenari del seu naixement, i el cineasta càntabre Mario Camus (1935-2021) que va morir el 18 de setembre de 2021.

CENTENARI DE BARDEM

   El dimarts 4 d'octubre a les 20.00 hores i el divendres 7 a les 18.00 hores la Filmoteca projectarà 'Calle Mayor' (1956), escrita i dirigida per Juan Antonio Bardem. La pel·lícula està inspirada en la peça teatral 'La señorita de Trevélez', de Carlos Arniches, que reconverteix en un aspre drama sense els elements còmics de l'obra original.

   Protagonitzada per l'actriu nord-americana Betsy Blair, José Suárez i els actors francesos Yves Masard, René Blancard i Daura Doll, 'Calle Mayor' ha sigut considerada com la millor pel·lícula de la filmografia de Bardem. Va obtindre el Premi de la Crítica del Festival Internacional de Cinema de Venècia, malgrat la inicial oposició del règim franquista al fet que anara presentada en el festival.

   D'altra banda, el dimecres 5 i el diumenge 16 a les 18.00 hores la Filmoteca projecta 'Muerte de un ciclista' (1955), escrita i dirigida per Bardem i protagonitzada per Alberto Closas i la italiana Lucía Bosé. Guanyadora del premi FIPRESCI en el Festival de Cannes, la pel·lícula va suposar la consagració internacional de Bardem com un dels cineastes emergent més prometedors del cinema europeu dels anys cinquanta.

HOMENATGE A MARIO CAMUS

   El dijous 6 d'octubre, la Filmoteca ha organitzat dos sessions gratuïtes entorn de la figura de Mario Camus, que seran presentades pel director valencià Sigfrid Monleón. A més, la Filmoteca projecta aquest mateix dia a les 18.00 hores, 'Los días del pasado' (1977), dirigida per Camus i protagonitzada per Marisol, Antonio Gades, Gustavo Bergés, Antonio Iranzo, Fernando Sánchez Polack i Manuel Alexandre.

   La sessió és gratuïta, prèvia passada per taquilla per a arreplegar l'entrada. La pel·lícula podrà tornar a veure's el divendres 7 d'octubre a les 20.00 hores ja dins de la programació regular de la Filmoteca.

   El dijous 6 d'octubre a les 20.15 hores la Filmoteca projecta en sessió única i també gratuïta el documental 'Mario Camus, según el cine' (2022), escrita i dirigida per Sigfrid Monleón, que presentarà la seua pel·lícula i després mantindrà un col·loqui amb el públic. Produïda per Ariane Films i Trueba & Trueba Producciones, l'última pel·lícula de Monleón es va presentar fora de concurs dins de la secció oficial de llargmetratges documentals de la passada edició del Festival de Màlaga.

   El documental és un recorregut per la filmografia de Mario Camus en la qual s'intercalen les reflexions del cineasta càntabre sobre el seu ofici i sobre qüestions de posada en escena a partir de fragments d'algunes de les seues pel·lícules. Monleón també manté una extensa conversa sobre cinema amb Camus en el seu últim any de vida.