Actualizado 1/7/2020 9:07:20 +00:00 CET

La Llei de Seguretat s'estrena a Hong Kong amb un arrestat per portar una bandera independentista

Policia a Hong Kong.
May James/ZUMA Wire/dpa

HONG KONG, 1 Jul. (DPA/EP) -

La Policia d'Hong Kong ha detingut aquest dimecres un home per portar una bandera a favor de la independència de l'antiga colònia britànica, en el que ha sigut el primer arrest en les primeres hores d'aplicació de la polèmica Llei de Seguretat Nacional.

En un missatge en el seu compte oficial de Twitter, la Policia hongkonesa ha informat que l'home ha sigut arrestat per portar una bandera a favor de la independència d'Hong Kong i ha assenyalat que el comportament d'eixe individu incompleix la nova Llei de Seguretat Nacional, que va entrar en vigor el dimarts a la nit.

"Aquest és el primer arrest fet des que la llei ha entrat en vigor", ha destacat la Policia. La força de seguretat va anunciar el dilluns que desplegaria entre 3.000 i 5.000 policies aquest dimecres davant la previsió de manifestacions pel vinté tercer aniversari de la volta de l'antiga colònia britànica al domini de la Xina.

El Front Civil de Drets Humans, el grup que ha organitzat les majors manifestacions celebrades a Hong Kong en 2019, ha promès que seguirà endavant amb la marxa que ha convocat, tot i no comptar amb permís de les autoritats.

La nova Llei de Seguretat Nacional implica que el Govern de Pequín exercirà la seua jurisdicció sobre casos "complicats" d'Hong Kong, com els relacionats amb interferència estrangera, quan les autoritats locals no puguen fer complir la llei o quan la seguretat nacional del territori estiga sota amenaces "greus o realistes", segons consta en el text legal difós en les últimes hores.

El Govern hongkonés ha publicat el projecte complet de la nova legislació, que el seu contingut no es coneixia íntegrament, després que el president de la Xina, Xi Jinping, promulgara la llei, aprovada per unanimitat pel Comité Permanent del Congrés Nacional del Poble xinés. En concret, enumera quatre categories de delictes: secessió, subversió, terrorisme i col·lusió amb un país estranger o elements externs per a posar en perill la seguretat nacional.

La pena màxima per a cada delicte és la cadena perpètua, tal com havia avançat la premsa hongkonesa, encara que la sentència suggerida per a alguns delictes menors és de tres anys de presó.

Així, sota la nova llei, que consta de sis capítols amb 66 articles, Pequín ha atorgat a les autoritats xineses amplis poders per a atendre aquest tipus de casos "complicats", que els seus sospitosos poden també ser extraditats a la Xina continental, segons el text al que ha accedit el diari local 'South China Morning Post'.

En aquest sentit, hi haurà una unitat de Policia dedicada a investigar aquest tipus de casos, al mateix temps que s'establirà a Hong Kong un organisme continental per a fer complir la seguretat nacional, que podrà dur a terme investigacions. La Fiscalia Popular Suprema serà l'encarregada d'assignar les autoritats per a portar els casos, mentre que el Tribunal Popular Suprem assignarà tribunals perquè els coneguen.

L'oficina, que operarà al costat de l'Oficina del Comissionat del Ministeri de Relacions Exteriors d'Hong Kong i el Govern local, haurà d'adoptar mesures per a "enfortir la gestió" de les organitzacions no governamentals i les agències de notícies estrangeres, segons l'article 54 de la norma.

D'altra banda, la informació sobre el funcionament de l'oficina de seguretat nacional no es divulgarà i les seues decisions no estan subjectes a cap revisió judicial. Tots els departaments de l'Administració hongkonesa han de cooperar amb el nou organisme i rendir comptes. Així mateix, els agents xinesos podran operar lliurement en el territori, sense supervisió de la Policia hongkonesa.

HONG KONG "BRILLARÀ UNA ALTRA VEGADA"

La líder d'Hong Kong, Carrie Lam, s'ha pronunciat aquest dimecres sobre la nova llei de seguretat i ha valorat que la legislació ajudarà el territori a emergir després del caos generat per les protestes antigubernamentales, registrades de forma intermitent des de fa un any, per la qual cosa podrà "brillar una altra vegada".

"Veurem l'arcoíris després de la tempestat i la pau tornarà a Hong Kong després d'un any sense descans", ha indicat Lam, alineada amb Pequín, durant una recepció celebrada amb motiu del 23º aniversari de la devolució d'Hong Kong a la Xina per part del Regne Unit.

"En els pròxims anys, el Govern d'Hong Kong liderarà la ciutat per a eixir de les dificultats, impulsar l'economia, reviure la nostra reputació internacional i reconstruir la nostra relació amb els jóvens", ha agregat Lam, segons ha informat el 'South China Morning Post'.

La llei, que entra en vigor aquest dimecres, coincidint amb l'aniversari de la devolució d'Hong Kong, ha rebut crítiques de la comunitat internacional, que tem que acabe amb l'estatus especial de la excolònia britànica.

Luo Huining, el director de l'Oficina d'Enllaç del Govern central xinés a Hong Kong, ha destacat que la nova norma suposa una fita perquè defendrà a l'antiga colònia britànica de la "xicoteta minoria" que posa en risc de la seguretat i ha recalcat que respectarà el principi 'un país, dos sistemes'.

"Per a la xicoteta minoria de persones que posen en risc la seguretat nacional, aquesta llei serà una esquena sobre els seus caps. Per a la vasta majoria dels residents d'Hong Kong, inclosos els estrangers que viuen ací, la llei serà un guardià que protegirà els seus drets, llibertats i les seues pacífiques vides", ha ressaltat, en un acte en commemoració del vinté tercer aniversari de la volta de l'antiga colònia britànica al domini de Xinesa, segons informa Xinhua.

"Amb l'entrada en vigor de la nostra llei de seguretat, el nostre país serà més segur, la societat serà més estable i les vides dels residents d'Hong Kong seran més pacífiques", ha indicat. "Hong Kong, la nostra llar, superarà segurament les dificultats i començarà un nou i brillant futur", ha afirmat.

La nova Llei de Seguretat Nacional ha sigut incorporada a la Llei Bàsica d'Hong Kong, considerada el text constitucional del territori, per la qual cosa es tracta d'un canvi de gran importància que podria afectar al principi 'un país, dos sistemes' que resumeix l'encaix de la regió en el gegant asiàtic.

Aquest principi es va encunyar amb la volta d'Hong Kong a la sobirania xinesa i implica la garantia que les autoritats de Pequín respectaran el règim de drets i llibertats del que van gaudir els hongkoneses durant el domini britànic. En 2019, el Govern hongkonés ja va intentar aprovar una llei d'extradició a la Xina continental a la qual finalment va haver de renunciar per les fortes protestes.

TAIWAN CREA UNA OFICINA PER A AJUDAR ELS HONGKONESOS

Després de l'entrada en vigor de la nova Llei de Seguretat Nacional, el Govern de Taiwan ha creat una nova oficina per a ajudar els sol·licitants d'asil hongkoneses i donar-los oportunitats per a reassentar-se en territori taiwanés.

L'Oficina de Servicis i Intercanvis Taiwan Hong Kong ha sigut creada per les autoritats taiwaneses després de la promulgació de la Llei de Seguretat Nacional, que ha sigut rebutjada pels activistes prodemocracia hongkoneses i per diferents països del món.

En la cerimònia d'obertura en el centre de Taipéi, el ministre del Consell d'Assumptes Continentals de Taiwan, Chen Ming Tong, ha destacat que la nova oficina permetrà al Govern taiwanés mostrar el seu suport a la llibertat i democràcia d'Hong Kong.

Segons aquest departament governamental encarregat de les relacions polítiques amb Pequín, els hongkoneses que sol·liciten asil podran fer davant la nova oficina d'acord amb la legislació de Drets Humans de Taiwan. Chen ha dit que l'oficina ajudarà els hongkoneses que busquen oportunitats per a treballar, estudiar o invertir a Taiwan.

Contador
colaboracio