Llest per a la seua producció industrial un nou ventilador mecànic per a tractar pacients de Covid-19

L'Universitat Politcnica de Valncia lidera, al costat de l'Institut de Biomecnica, el desenvolupament d'un nou ventilador mecnic, llest per a la seua rpida producció industrial
UPV
Publicado: lunes, 30 marzo 2020 11:11

VALNCIA, 30 Mar. (EUROPA PRESS) -

La Universitat Politcnica de Valncia (UPV) ha liderat el desenvolupament d'un nou ventilador mecnic, llest ja per a la seua rpida producció industrial i que contribuiria així a dotar d'aquests dispositius als hospitals per al tractament de pacients afectats amb COVID-19.

Juntament amb l'equip de la UPV, han participat en el treball, que s'ha desenvolupat en només deu dies, investigadors de l'Institut de Biomecnica (IBV) i l'Institut Tecnolgic Aidimme. A més, també han collaborat experts en tecnologia de ventilació mecnica respiratria, en concret els doctors Daniel Navaixes i Ramón Farré, del Centre d'Investigació Biomdica en Xarxa de Malalties Respiratries (Ciberes)-Universitat de Barcelona, i Rafael Badenes, cap de secció d'Anestesiologia i Reanimació de l'Hospital Clinic Universitari de Valncia- Universitat de Valncia.

La insuficincia respiratria és un dels símptomes associats amb Covid-19. S'estima que entre un 3 i un 7% dels infectats amb el virus requeriran sistemes de ventilació mecnica.

"Amb la incidncia d'aquesta pandmia, el nostre sistema sanitari pot veure's desbordat. El nostre treball vol contribuir a augmentar el nombre de ventiladors disponibles en els nostres hospitals. L'equip ja est validat en el laboratori i llest per a produir-se a gran escala, quan s'obtinga el permís de l'Agncia Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris", destaca Javier Saiz, director del Centre d'Investigació i Innovació en Bioingeniería (Ci2B) de la Universitat Politcnica de Valncia i coordinador de l'equip de treball que ha desenvolupat el ventilador.

El ventilador s'ha desenvolupat en només deu dies. Consisteix en un dispositiu electro-mecnic controlat que mantindr el cicle respiratori en pacients crítics. Destaca per la seua simplicitat, fcil maneig i reduda grandria.

"A més, el seu disseny facilita a les empreses una fabricació rpida i senzilla", afirma Carlos Atienza, director d'innovació de Tecnologia Sanitria de l'Institut de Biomecnica (IBV) i coordinador del desenvolupament mecnic del ventilador.

El disseny i fabricació dels dos primers prototips va ser realitzada en temps rcord, cinc dies, per l'equip tcnic de l'IBV format per José Navarro, Fernando Molla i Daniel Gómez i del Ci2B, Julio Gomis-Tena i Alberto Hernández, amb la collaboració de professors del departament d'Enginyeria Mecnica i de Materials (DIMM) de la UPV, dirigit per Eugenio Giner.

El sistema permetr al personal sanitari controlar la freqüncia del cicle respiratori, el volum d'aire i la pressió. A més, disposa de diferents sensors i alarmes que ajuden a l'adequat control de la respiració dels pacients.

Segons el parer dels experts del projecte, "compleix perfectament els requeriments per al manteniment de la respiració d'un pacient crític", remarca Javier Saiz.

SIMULADOR

Per a la seua validació, l'equip coordinat per la UPV ha comptat amb la collaboració de l'Hospital Virtual de la Universitat Catlica de Valncia, que va cedir un simulador capa de reproduir les condicions fisiolgiques d'un pacient amb Covid-19 (ASL 5000 de l'empresa Medical Simulator).

Després de la seua validació en els laboratoris de la Ciutat Politcnica de la Innovació, parc científic de la UPV, "un gran nombre d'empreses han mostrat ja la seua predisposició per a passar la seua producció a gran escala", destaca la institució acadmica en un comunicat.

La Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV), i amb el suport d'entitats integrades en ella, com el Clúster d'Automoció de la Comunitat Valenciana (AVIA), est coordinant empreses disposades a dur a terme eixa producció en srie.

Així, la UPV compta ja amb la collaboració de diferents empreses valencianes del sector d'automoció com Agfra, CLR, Itera, Sinfiny, NUTAi i IT8, així com del sector metalmecnic i altres sectors, com Factor, Rodytrans, Celestica, que estan aportant el seu coneixement en processos de fabricació, selecció de materials i preparació de la cadena de subministrament, per a finalment procedir a la seua fabricació i muntatge a escala industrial. A aquest se sumen altres empreses que han manifestat el seu interés a participar com Power Electronics o Irtechnology, entre d'altres.

La iniciativa es va engegar grcies a la iniciativa dels enginyers de la Universitat Politcnica de Valncia, Guillermo Vilariño, del Centre de Biomaterials i Enginyeria Tissular; Javier Martínez, de l'Institut d'Enginyeria Energtica; Fernando J. García-Diego, del departament de Física Aplicada i el propi Javier Saiz.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià