Llibertat amb mesures cautelars per Trapero: compareixences quinzenals i retirada del passaport

Trapero acudeix a declarar l'Audiència Nacional
EUROPA PRESS
Publicado 16/10/2017 18:51:52CET

MADRID, 16 Oct. (EUROPA PRESS) -

La jutgessa de l'Audiència Nacional Carmen Lamela ha decretat este dilluns la llibertat amb mesures cautelars per al major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, investigat pel delicte de sedició, segons han informat fonts jurídiques.

Així, li ha imposat compareixences quinzenals en el jutjat més proper, retirada del passaport, prohibició de eixida del territori espanyol, indicació d'un telèfon de contacte on estiga localitzable "immediatament", i indicació d'una persona perquè reba qualsevol tipus de notificació.

Així ho ha decidit la titular del Jutjat Central d'Instrucció 3 després de prendre declaració durant gairebé dues hores a Trapero i a la vista de les informacions aportades per la Guàrdia Civil en els atestats sobre els incidents esdevinguts a Catalunya els dies 20 i 21 de setembre i l'1 d'octubre durant el referèndum independentista.

La magistrada, per tant, no ha seguit el criteri de la Fiscalia de l'Audiència Nacional, que havia sol·licitat presó incondicional per al major de la policia catalana.

Abans de Trapero ha declarat la intendent dels Mossos, Teresa Laplana, per a qui la magistrada ha imposat, pel mateix delicte, la mesura cautelar de comparèixer cada quinze dies davant el jutge, prohibició d'abandonar el territori nacional i retirada de passaport.

En el cas de Laplana, la jutgessa Lamela ha rebutjat la mesura sol·licitada per la Fiscalia, que consistia en la imposició d'una fiança de 40.000 euros per poder eludir la mesura de presó preventiva.

Esta vesprada també està pendent la declaració dels els presidents de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i d'Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, respectivament, els quals també estan imputats per sedició.

Es tracta de la segona ocasió en la qual tots ells acudeixen a l'Audiència Nacional en qualitat d'investigats davant les noves dades que van aportar els atestats de la Guàrdia Civil lliurats a la jutgessa Lamela poques hores abans de la primera compareixença el passat 6 d'octubre, la qual cosa va motivar que foren citats de nou.

A més dels quatre investigats per sedició, la magistrada havia citat este dilluns tres testimonis dels fets: dos guàrdies civils i la lletrada de l'administració de justícia --antigament denominada secretària judicial-- del Jutjat d'Instrucció 13 de Barcelona, que va ordenar els registres el 20 de setembre que van motivar les mobilitzacions on es van registrar els incidents. Els tres testimonis han sigut els primers a declarar davant la magistrada.

Concretament, l'informe que la Guàrdia Civil va enviar a l'Audiència Nacional estableix dos comitès en el camí cap a la independència, un d'estratègic, en el qual situa Sànchez i Cuixart, i un altre executiu, exercit pels Mossos que dirigeix Trapero.

colaboracio