Un llibre descobreix la vida a l'exili de Manuela Ballester a través dels seus diaris

Manuela Ballester
UV
Publicado: miércoles, 20 octubre 2021 11:51

   VALNCIA, 20 Oct. (EUROPA PRESS) -

   'Manuela Ballester. Mis días en México. Diarios 1939-1953' és el títol de l'obra en la qual l'autora Carmen Gaitán Salinas aproxima als lectors a una part de la vida de l'artista valenciana a través dels seus diaris a l'exili mexic.

   El Centre Cultural La Nau de la Universitat de Valncia (UV) ha organitzat un debat amb motiu de la presentació de l'obra. Se celebrar aquest dijous, 21 d'octubre, a les 19.30 hores, al Paranimf i comptar amb les intervencions de l'autora de l'edició crítica; la vicerectora de Cultura i Esport, Ester Alba; el cap del Departament d'Histria d'Art i Patrimoni de l'Institut d'Histria - CSIC, Miguel Cabañas, i la conservadora del Museu Nacional de Cermica i Arts Santuries González Martí, Liliane Inés Cuesta.

   Manuela Ballester va ser una de les primeres dones que va estudiar pintura a Espanya. El seu pare era professor a l'acadmia en la qual ella va comenar el seu camí artístic, l'Escola de Belles Arts de Sant Carles. Després d'acabar els estudis, va abandonar l'academicisme per a investigar els nous corrents.

   Va ser part de la Generació Valenciana dels Trenta i, després d'aconseguir un nom a l'escena editorial, es va interessar cada vegada més en diversos moviments socials. La política ja formava part de la seua obra i fins i tot va dissenyar un cartell electoral del Front Popular a les eleccions de 1936. Després de la guerra civil i una fugida tediosa a Frana, es va exiliar a Mxic amb la seua família.

   'Manuela Ballester. Mis días en México. Diarios 1939-1953' desvetla la vida de la creadora --i esposa del també artista i polític Josep Renau-- a l'exili mexic, "ompli d'incerteses, per també de moments felios", expliquen des de la institució acadmica.

   Entre el privat i el públic, el familiar i el professional, els deures i les aspiracions, aquest llibre arreplega, jornada a jornada, els pensaments de Ballester en relació a la política, les tasques femenines i l'activitat artística, afigen.

   Al costat d'amics com León Felipe, José Puche, José Ramón Arana, Félix Candela, Concha Méndez o Álvaro Custodio, la creadora del projecte sobre el vestit popular mexic va forjar una vida a Mxic a fora d'esfor i tenacitat, nodrida per les extenses xarxes de l'exili republic espanyol.

   D'aquesta manera, l'autora convida als concorreguts menjars i reunions que tenien lloc en les diferents vivendes que ella i la seua família van habitar a la ciutat de Mxic, Cuernavaca o Veracruz, detalla cada dibuix que va realitzar i cada obra en la qual va collaborar, informa de les despeses diries i els llibres comprats i "permet conéixer d'a prop les seues relacions familiars, també amb el qual va ser el seu marit, l'artista Josep Renau". Els diaris ofereixen, en definitiva, "un autoretrat únic, íntim i indispensable d'una artista excepcional", conclou la UV.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià