Publicado 30/09/2022 11:01

Un llibre llança llum sobre "el desvari jurídic" de l'expedient incoat pel franquisme a Manuel Ciges

Llibre editat pel Magnànim
MAGNÀNIM

   VALÈNCIA, 30 Sep. (EUROPA PRESS) -

   La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació publica 'M. Ciges Aparicio y la masonería: juzgado después de asesinado de Virgilio Tortosa'. El llibre, el número 39 de la col·lecció 'Debats', analitza la troballa de l'expedient, fals, per maçó a Manuel Ciges Aparicio, incoat avançada la postguerra, molt després de ser assassinat els primers dies del colp d'estat franquista, i tracta així de posar llum "al desvari jurídic de l'expedient, indagant en l'obra i vida de Ciges qualsevol possible relació amb les lògies".

   Nascut a Énguera el 1873, Manuel Ciges Aparicio, periodista, escriptor i polític, va estar adscrit a l'anomenada Generació del 98. Va expressar en el periodisme --va ser col·laborador de Vida Nueva i El País, redactor de El Imparcial i director de El Progreso de Saragossa-- la seua preocupació pel futur d'Espanya, es va ocupar de la vida dels més humils i de l'Espanya rural tractant de pal·liar l'ancestral problema del caciquisme i també es va preocupar de la política internacional d'aleshores.

   Com a novel·lista (autor de més de deu novel·les), la seua obra expressa el malestar i les inquietuds d'un intel·lectual amb mirada personal i indestructible. Va ser amic personal de Manuel Azaña, governador civil de les Illes Balears, de Cantàbria i d'Àvila i pare de l'actor Luis Ciges, explica la institució cultural en un comunicat.

   Acabada la guerra civil, el règim inventa una legislació repressiva especial, mitjançant la qual genera el marc legal per a la persecució arbitrària, incoant expedients per responsabilitats polítiques i imputant delictes amb caràcter retroactiu, entre uns altres, per maçoneria, una política discriminatòria cap als enemics en perseguir capritxosament a tot aquell considerat sospitós. Les víctimes, com el mateix escriptor valencià, van anar doblement victimizadas: primer assassinat amb la revolta militar, i després jutjat falsament per maçó.

MAÇONERIA

   En aclarir els avatars d'aquest expedient "inaudit", es contextualitza en el periple vital de Ciges: guerra de Cuba i independentisme colonial, anarquisme, anticlericalisme, republicanisme, literatura, periodisme, política i societat; i, com no, en la seua obra per ser el seu últim llibre de memòries 'Del periódico i de la política' (1907) en el qual al·ludeix parcial i explícitament, en termes autobiogràfics, a la maçoneria.

   Virgilio Tortosa és professor de Literatura Comparada en la Universitat d'Alacant i doctor l'any 1999 per la Universitat de València amb una tesi sobre autobiografia i individualisme en la literatura de la democràcia.

   Resultat d'açò són les investigacions 'Escrituras ensimismadas' (2001) i 'Conflictos y tensiones' (2002). Ha publicat un manual de 'Metodologia de la investigació científica' (2014) i editat 'Escrituras del desconcierto' (2006), 'Re-Escrituras de lo global' (2007), 'Escrituas digitales' (2008) i 'Mercat i consum d'idees' (2009).

   A més, ha comissariat l'exposició commemorativa en el centenari de la Generació del 98 A contracorriente (1998) en homenatge a Manuel Ciges, i coordinat l'exposició itinerant Una historia de títeres (2020).

   Estudia noves formes d'expressió de la cultura sorgides amb l'era digital, així com antigues, ja de la memòria històrica ja de la tecnologia industrial. Ha impartit conferències i seminaris en diverses institucions europees i sud-americanes.