L'ocupació de llits per bronquiolitis baixa a la Comunitat Valenciana: Un 61% en planta i un 75% a les UCI

Archivo - Bebé en UCI Pediàtrica en una imatge d'arxiu
LA SALUD - Archivo
Publicado: martes, 29 noviembre 2022 18:23

   VALÈNCIA, 29 Nov. (EUROPA PRESS) -

   L'ocupació de llits de pediatria per bronquiolitis ha baixat a la Comunitat Valenciana després del cap de setmana. Així, aquest dimarts el 61% dels llits en planta estan ocupats per pacients afectats per aquesta infecció respiratòria i el 75% de les UCI pediàtriques, enfront del 63% i el 79%, respectivament, del passat divendres, segons han confirmat fonts de la Conselleria de Sanitat a Europa Press.

   Sobre aquest tema, des del departament que dirigeix Miguel Minguez es recalca que "en cap moment hi ha hagut cap col·lapse" del sistema hospitalari per aquesta onada de bronquiolitis i a més es recalca que cada departament de salut disposa de plans de contingència per a poder augmentar els llits, tant en planta com a UCI, si fora necessari. Per açò, subratllen que la situació "no és preocupant".

   Per la seua banda, UGT concreta que, segons dades actualitzades a les 14.00 hores de hui, dels sis llits d'UCI pediàtriques de l'Hospital Clínic de València només queda un lliure i els altres cinc estan ocupats per pacients amb bronquiolitis, situació que es repeteix a l'Hospital General d'Alacant. Per la seua banda, dels 16 llits de crítics amb què compta l'Hospital La Fe té 12 ocupats i la meitat són per malalts amb aquesta afecció respiratòria.

   Així mateix, CCOO assenyala que, segons les seues últimes dades, dos terços dels pacients ingressats al Consorci Hospital General de València ho estan per bronquiolitis, i en la unitat de cures intermèdies pediàtriques --no hi ha UCI pediàtrica-- quedaven alguns llits lliures. Per la seua banda, l'Hospital General d'Elx ahir hi havia 5 pacients en observació d'urgències de pediatria, cap amb bronquiolitis i cap pendent de pujar a planta.

   Des de CSIF assenyala que s'està registrant "un increment de bronquiolitis i de les infeccions respiratòries" i adverteixen que aquesta pujada "anirà a més". En eixe sentit, lamenten que aquesta situació s'estiga donant sense haver completat totes les places estructurals anunciades.

   El VRS és un patogen comú que sol aparéixer a la fi de la tardor i sol provocar símptomes pareguts als d'un refredat, com a tos, mucositat o febra, segons han explicat la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR) i la Societat Espanyola de Pneumologia Pediàtrica (SENP).

   No obstant açò, especialment en els xiquets menors d'un any sol causar un major impacte, i fer que aquests símptomes, que solen durar de 5 a 7 dies, s'agreugen i, derivar en bronquiolitis i complicar-se en alguns casos amb una pneumònia.

   De fet, es calcula que un 2 per cent dels xiquets menors d'un any que ho presenten han d'ingressar en l'hospital. Els menors de 6 mesos i sobretot de 3 mesos, tenen un risc més elevat de tindre un quadre greu i ingressar en l'unitat de vigilància intensiva (UCI).

colaboracio

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià