Publicado 29/11/2021 10:51CET

L'OMS adverteix que ómicron té un risc global de propagació "alt" i demana als països preparació

26 November 2021, Ukraine: An illustration photo xous words that say "Omicron COVID-19 variant" displayed on a mobile phone screen in front of the World Health Organization (WHO) logo in the background.
Pavlo Gonchar/SOPA Images via ZU / DPA

   MADRID, 29 nov. (EUROPA PRESS) -

   L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha advertit que la variant ómicron del virus de la COVID-19 té un risc global de propagació "alt", per la qual cosa ha demanat als països que estiguen preparats per a les seues possibles conseqüències.

   En un informe tècnic dirigit als Estats membre publicat aquest diumenge, l'organisme sanitari internacional de Nacions Unides ha avançat la possibilitat de "futures onades de COVID-19, que podrien tindre greus conseqüències, depenent d'una sèrie de factors".

   En aquest sentit, qualifiquen d'"alta" la possible propagació d'ómicron a nivell mundial i de "molt alt" el seu possible impacte, "a causa de les mutacions que poden conferir un potencial de fuita immunològica i possiblement un avantatge de transmissibilitat".

   Així, apunten que ómicron és una variant "altament divergent" amb "un alt nombre de mutacions", incloent de 26 a 32 en la proteïna de l'espiga del virus (la porta d'entrada del SARS-CoV-2 a l'organisme", algunes de les quals "són preocupants i poden estar associades amb el potencial de fuita immunològica i una major transmissibilitat".

L'OMS ESPERA "UNA PROPORCIÓ XICOTETA" DE CASOS EN VACUNATS

   Així mateix, l'OMS encara no té una posició fixa sobre "l'eficàcia de les vacunes per a protegir contra la infecció, la transmissió, la malaltia clínica de diferents graus de gravetat i la mort" en aquesta nova variant. Finalment, està per veure "si la variant presenta un perfil de gravetat diferent".

   L'OMS espera que es produïsquen "casos i infeccions en les persones vacunades", encara que "en una proporció xicoteta i predictible en relació amb els valors d'eficàcia de la vacuna". "Malgrat les incerteses, és raonable suposar que les vacunes disponibles actualment ofereixen certa protecció contra la malaltia greu i la mort", expliquen.

   En qualsevol cas, els experts puntualitzen que "la investigació està en curs i s'espera que les dades estiguen disponibles en les pròximes setmanes", reblen.

colaboracio