Publicado 30/11/2021 17:02CET

L'OMS censura les restriccions de viatges amb el sud d'Àfrica: "Són mesures que no es basen en proves"

Archivo - Arxiu - Passatgers a la seua arribada a les instal·lacions de la Terminal T4  de l'Aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barajas, a 7 de juny de 2021, a Madrid, (Espanya).
Alejandro Martínez Vélez - Europa Press - Archivo

   MADRID, 30 nov. (EUROPA PRESS) -

   El director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha censurat les restriccions de viatges imposades per la Unió Europea o el Regne Unit des de zones del sud d'Àfrica a causa de la variant ómicron de la COVID-19.

   Durant una sessió sobre ómicron amb els Estats membre de l'OMS, Tedros ha donat les gràcies a Botswana i a Sud-àfrica per haver detectat, seqüenciat i comunicat aquesta variant "amb tanta rapidesa", i ha reclamat a la resta de països que la resposta a l'aparició a aquesta variant siga "tranquil·la, coordinada i coherent".

   "Em preocupa profundament que eixos països siguen ara penalitzats per uns altres per fer el correcte. Entenc perfectament la preocupació de tots els països per protegir als seus ciutadans contra una variant que encara no comprenem del tot. Però em preocupa igualment que diversos Estats membres estiguen introduint mesures contundents i generals que no es basen en proves ni són eficaces per si soles, i que només empitjoraran les desigualtats", ha denunciat.

   Tedros ha insistit que els Estats membre "adopten mesures racionals i proporcionals de reducció del risc" per a la propagació d'ómicron, i sempre "d'acord amb el Reglament Sanitari Internacional".

   El màxim dirigent de l'organisme sanitari internacional de Nacions Unides ha assenyalat que es pren "molt en serio" a ómicron, però ha reconegut que no li ha sorprès la seua aparició.

   "No hem de sorprendre'ns. Açò és el que fan els virus. Com més temps deixem que la pandèmia es perllongue, al no abordar la desigualtat de les vacunes ni aplicar mesures socials i de salut pública de forma adaptada i coherent, més oportunitats donarem a aquest virus de mutar de formes que no podem predir ni previndre", ha esgrimit.

   En qualsevol cas, Tedros ha apuntat que encara hi ha "més preguntes que respostes sobre l'efecte d'ómicron en la transmissió, la gravetat de la malaltia i l'eficàcia de les proves diagnòstiques, els tractaments i les vacunes".

   Mentrestant, ha recordat que el món ja s'està enfrontant a "una variant altament transmissible i perillosa, la variant Delta, que representa quasi tots els casos a nivell mundial". "Hem d'utilitzar les ferramentes que ja tenim per a previndre la transmissió i salvar vides de Delta. I si ho fem, també previndrem la transmissió i salvarem vides per ómicron, millorant la vigilància, les proves, la seqüenciació i les notificacions de casos", ha conclòs.

colaboracio