Publicado 09/12/2021 10:50CET

L'OMS crida els països a actuar "ara" davant Ómicron perquè les pròximes setmanes són claus

El director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, en roda de premsa després de l'Assemblea Mundial de la Salut, a 1 de desembre de 2021.
OMS

   MADRID, 9 des. (EUROPA PRESS) -

   L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha emplaçat els països del món a actuar amb rapidesa, ja que els pròxims dies i setmanes determinaran el desenvolupament de la variant Ómicron.

   "Si els països esperen al fet que els seus hospitals comencen a omplir-se, serà massa tard. No esperen. Actuen ara", ha sostingut el director general de l'organització, Tedros Adhanom.

   Aquest missatge també ho ha adoptat la doctora Maria Van Kerkhove, epidemiòloga de l'OMS, i va recalcar que no s'ha de reaccionar al gener o febrer i va enaltir "la utilització de ferramentes de salut pública d'eficàcia provada per a reduir la transmissió". "La situació segueix sent molt diversa a tot el món i (la variant) delta segueix sent dominant a nivell mundial", ha destacat.

   Fins al moment, el director general de l'OMS ha desvetlat que un total de 57 països han notificat la presència d'Ómicron i ha advertit que aquest nombre creixerà perquè la seua propagació global i el gran nombre de mutacions, suggereixen que podria tindre un gran impacte en el curs de la pandèmia, tot i que encara es desconeix el seu abast.

   "Demanem a tots els països que augmenten la vigilància, les proves i la seqüenciació. Les proves de diagnòstic existents funcionen, tant la PCR com les proves ràpides basades en antígens. Les recents dades de Sud-àfrica suggereixen un major risc de reinfecció amb ómicron, però es necessiten més dades per a traure conclusions més fermes", ha afirmat.

   Per la seua banda, el doctor Michael Ryan, responsable de la resposta d'emergència de l'Organització, ha incidit en el tema de la transmissibilitat del virus i va indicar que la seua condició de transmissible no ho converteix "en més virulent o letal".

   "Si permetem que els virus es transmeten sense control, generaran més. Ja ho vam veure amb delta i amb altres variants. Si es permet que es propaguen sense control, encara que no siguen individualment més virulents o letals, simplement generen més casos. Exerceixen pressió sobre el sistema sanitari i moren més persones. Això és el que podem evitar", ha avisat.

colaboracio