Publicado 14/06/2021 18:31CET

L'OMS estudia els presumptes problemes de cor després de rebre la vacuna de Pfizer

12 June 2021, Colòmbia, Bogota: A healthcare worker holds a vial of BioNTech/Pfizer vaccine at a vaccination centre. Photo: Daniel Romero/LongVisual via ZUMA Wire/dpa
Daniel Romero/LongVisual via ZUM / DPA

   MADRID, 14 juny (EUROPA PRESS) -

   L'Organització Mundial de la Salut (OMS) està estudiant els esporàdics casos de miocarditis i pericarditis que s'han produït després de la vacunació amb dosi de Pfizer enfront de la COVID-19.

   "Han arribat casos des dels Estats Units i Israel fins ara. Seguim investigant si està relacionat amb la vacuna o és part de la distribució normal", ha avançat la sotsdirectora general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per a l'Accés a Medicaments i Productes Sanitaris, Mariângela Simão, en roda de premsa aquest dilluns.

   Sobre aquest tema, el director Executiu del Programa d'Emergències Sanitàries de l'OMS, Mike Ryan, ha tranquil·litzat a la població: "Si bé són notables i necessiten un seguiment, només per a tranquil·litzar a la gent, que aquest han sigut casos lleus autolimitats".

   L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), dependent del Ministeri de Sanitat, ha assenyalat que actualment "no es pot establir que existisca una relació causal entre l'aparició de miocarditis o pericarditis i la vacunació" contra la COVID-19.

   El Comité per a l'Avaluació de Riscos en Farmacovigilància europeu (PRAC) de l'Agència Europea del Medicament (EMA) va iniciar aquesta avaluació després de conéixer-se una sèrie de casos comunicats a Israel. La majoria d'aquests casos no van ser greus, es van resoldre en uns dies i en la seua majoria van afectar a homes joves (menors de 30 anys), començant els símptomes uns dies després de l'administració de la vacuna, quasi tots després de rebre la segona dosi de la vacuna de BioNTech/Pfizer.

   Aquestes patologies es presenten habitualment en la població general, freqüentment es relacionen amb infeccions prèvies o amb malalties immunes. La seua freqüència d'aparició en la població europea s'ha estimat en 1 a 10 casos a l'any per cada 100.000 habitants. La incidència de miocarditis i pericarditis a Espanya, estimada a través de les dades del Programa BIFAP, és d'11 casos anuals per cada 100.000 habitants.

   Els símptomes de miocarditis/pericarditis són variables, freqüentment inclouen dificultat per a respirar, palpitacions que poden acompanyar-se de ritme cardíac irregular i dolor precordial. Aquestes condicions habitualment milloren per si soles o amb el tractament adequat.

   En aquest moment, Sanitat ha explicat que "les dades disponibles no permeten concloure que existisca una relació de causalitat amb l'administració de les vacunes". "La miocarditis i pericarditis són patologies que es presenten amb certa freqüència en la població independentment de la vacunació", han justificat.

   En qualsevol cas, el PRAC segueix avaluant tota la informació disponible i ha requerit informació addicional als titulars de l'autorització de comercialització. Mentrestant, recomanen als ciutadans que "acudisquen al metge si en els dies següents a rebre la vacuna apareguera dificultat per a respirar, palpitacions que poden acompanyar-se de ritme cardíac irregular i dolor en el pit".

EL MAJOR PERÍODE DE DESCENS A NIVELL MUNDIAL EN TOTA LA PANDÈMIA

   D'altra banda, el director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha celebrat que, a nivell mundial, el nombre de nous casos de COVID-19 notificats a l'OMS "ha disminuït durant 7 setmanes seguides, la qual cosa constitueix la seqüència més llarga de descensos setmanals durant la pandèmia fins ara".

   No obstant açò, ha advertit que, encara que els casos setmanals són els més baixos des de febrer, les morts "no estan disminuint tan ràpidament". "El nombre de morts notificades la setmana passada va ser similar al de la setmana anterior", ha detallat.

   En qualsevol cas, ha apuntat que el descens global "oculta un preocupant augment de casos i morts en molts països". "El fort augment a Àfrica és especialment preocupant, perquè és la regió amb menys accés a les vacunes, els diagnòstics i l'oxigen", ha sostingut.

   A més, Tedros ha acollit amb satisfacció l'anunci que els països del G7 donaran 870 milions de dosis de vacunes, principalment a través del mecanisme COVAX. "Açò és una gran ajuda, però necessitem més, i les necessitem més ràpid. Més de 10.000 persones moren cada dia. Només durant aquesta conferència de premsa, moriran més de 420 persones. Aquestes comunitats necessiten vacunes, i les necessiten ara, no l'any que vé", ha defès.

   Així, ha esgrimit que "hi ha suficients dosis de vacunes a tot el món per a reduir la transmissió i salvar moltes vides, si s'utilitzen en els llocs adequats, per a les persones adequades". "Cal donar prioritat als treballadors de la salut i a les persones de major risc sobre les de menor risc", ha insistit.

colaboracio