Publicado 26/02/2021 18:13CET

L'OMS insisteix a demanar l'exempció de la propietat intel·lectual de les vacunes: "Si no és ara, quan?"

Archivo - Arxive - El director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, durant la roda de premsa diària sobre el coronavirus Covid-19. 21 de febrer de 2020.
OMS - Archivo

MADRID, 26 Feb. (EUROPA PRESS) -

El director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha reclamat utilitzar les exempcions de propietat intelecutal, "quan siga necessari", en les vacunes contra la COVID-19.

"Ara és el moment d'utilitzar totes les ferramentes per a augmentar la producció, incloent la concessió de llicències i la transferència de tecnologia, i quan siga necessari, les exempcions de propietat intel·lectual. Si no és ara, quan?", ha reflexionat Tedros en roda de premsa aquest divendres des de Ginebra (Suïssa).

El màxim representant de l'organisme sanitari internacional de Nacions Unides ha celebrat que aquest dimecres Ghana es va convertir en el primer país fora de la Índia a rebre dosis de la vacuna per mitjà del mecanisme COVAX de distribució equitativa de vacunes. A més, aquest divendres la Costa d'Ivori ha rebut la seua primera dosi.

"I en els pròxims dies i setmanes s'enviaran més dosis a altres països, a mesura que ens acostem el nostre objectiu de començar la vacunació en tots els països en els primers 100 dies de l'any. Ara ens queden 43 dies", ha assenyalat Tedros, qui ha donat les gràcies a Gavi, UNICEF i als Estats membre que han col·laborat amb COVAX fins al moment.

Malgrat que ha reconegut els "grans progressos" en la distribució equitativa de vacunes a nivell mundial, Tedros ha lamentat que "eixe progrés és fràgil". "Hem d'accelerar el subministrament i la distribució de les vacunes, i no podem fer-ho si alguns països segueixen acostant-se als fabricants que produeixen les vacunes amb les quals compta COVAX. Aquestes accions soscaven COVAX i priven els treballadors sanitaris i les persones vulnerables de tot el món de vacunes que salven vides", ha denunciat, igual que va fer dilluns passat.

En aquest sentit, ha assenyalat que entén "perfectament" que "tots els governs tenen l'obligació de protegir la seua pròpia població". "Però la millor manera de fer-ho és suprimint el virus a tot arreu al mateix temps", ha agregat.

colaboracio