L'OMS investiga presumptes casos de racisme i corrupció en la seua organització

Tedros Ghebreyesus
OMS - Archivo
Publicado 18/1/2019 12:22:25CET

MADRID, 18 Ene. (EUROPA PRESS) -

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha anunciat l'engegada d'una investigació interna per a aclarir unes denúncies anònimes de sexisme, racisme i corrupció en el si de la seua organització. A través d'un comunicat, el seu director general, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha assenyalat que l'OMS té "zero tolerància a la mala conducta o discriminació de qualsevol tipus".

Segons l'organisme internacional, les denúncies de conducta indeguda s'estan investigant d'acord amb els procediments establits per l'OMS, que van ser remeses a l'Oficina de Serveis de Supervisió Interna per Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"Des que el doctor Tedros va assumir el càrrec de director general al juliol de 2017, ha promogut l'obertura, la transparència i la diversitat. L'equip directiu superior de l'OMS és ara un dels organismes de les Nacions Unides més diversos i amb major equilibri de gènere. Totes les regions del món estan representades i quasi dos terços són dones", es defenen.

A més, asseguren que estan treballant "constantment" per a "augmentar la diversitat geogràfica i millorar l'equilibri de gènere en tots els nivells, com a part del seu procés de transformació". En la mateixa línia, reivindiquen que han establit "mecanismes" perquè "qualsevol persona, dins o fora de l'organització, pot informar sobre qualsevol tipus de sospita de conducta indeguda per part del personal de l'OMS".

Segons expliquen, aquests mecanismes inclouen una línia directa per a informar sobre possibles "inquietuds de forma confidencial i anònima". "Informem regularment el resultat de les denúncies fonamentades que sorgeixen d'investigacions independents als Estats membres en els nostres informes als cossos directius. L'OMS escolta tots els comentaris perquè puguem aprendre i millorar i brindar el millor assessorament i assistència possibles als països membres", conclouen.

ACUSACIONS AL DIRECTOR D'ONUSIDA

Un altre organisme sanitari al qual han acusat d'aquest tipus de pràctiques és el Programa Conjunt de Nacions Unides contra la Sida (ONUSIDA). El seu director, Michel Sidibé, es retirarà al juny, sis mesos abans que acabe el seu mandat, després que un panell independent diguera que el seu "lideratge defectuós" tolerava "una cultura de fustigació, inclòs l'assetjament sexual, la intimidació i l'abús de poder".

El panell de quatre membres, en un informe de 70 pàgines publicat al desembre, va afirmar que una "cultura patriarcal de favoritisme i cristianisme" havia permès "la impunitat i les represàlies" en l'organització.

Sidibé, de nacionalitat maliense, ha sigut director executiu de l'agència des de 2009 amb seu en Ginebra i que compta amb al voltant de 670 empleats a tot el món.

colaboracio