L'OMS es mostra "molt preocupada" per casos de coronavirus fora de la Xina, però aclareix que no és una pandèmia

El director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, durant la roda de premsa diria de l'organisme sanitari internacional sobre el brot de coronavirus Covid-19. 24 de febrer de 2020.
OMS
Publicado: lunes, 24 febrero 2020 18:45

MADRID, 24 Feb. (EUROPA PRESS) -

El director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha qualificat de "molt preocupant" el "sobtat" augment de casos del coronavirus Covid-19 fora de la Xina, per ha aclarit que encara no es pot parlar de pandmia.

"De moment, no estem presenciant la propagació mundial incontenible d'aquest virus, i no estem presenciant una malaltia greu o morts a gran escala", ha tranquillitzat en la roda de premsa diria de l'organisme sanitari de l'ONU sobre l'epidmia.

Segons les dades aportades per Tedros, la Xina ha comunicat a l'OMS un total de 77.362 casos, incloses 2.618 morts. En les últimes 24 hores, s'han notificat 416 nous diagnstics i 150 defuncions.

"Ens anima la contínua disminució de casos a la Xina", ha comentat. No obstant a, ha lamentat els 2.074 casos en 28 pasos. En concret, ha titlat de "molt preocupant" la crescuda en nombre de casos a Itlia, l'Iran i Corea.

Malgrat aquestes xifres, ha enviat un missatge "d'esperana, coratge i confiana" als pasos. "Aquest virus pot ser contingut. De fet, hi ha molts pasos que han aconseguit exactament aix", ha proclamat.

Tedros ha explicat que de moment no es pot considerar el Covid-19 com a pandmia: "Té aquest virus un potencial pandmic? Absolutament, ho té. Ja hem arribat a eixe punt? Segons la nostra avaluació, encara no. Aleshores, com hauríem de descriure la situació actual? El que veiem són epidmies en diferents parts del món, que afecten els pasos de diferents maneres i que requereixen una resposta adaptada. La nostra decisió d'utilitzar la paraula pandmia per a descriure una epidmia es basa en una avaluació contínua de la propagació geogrfica del virus, la gravetat de la malaltia que causa i l'impacte que té en tota la societat".

Així, ha insistit que utilitzar la paraula pandmia "ara no s'ajusta als fets", sinó que "certament pot causar por". "He parlat constantment sobre la necessitat de fets, no de por. Aquest no és el moment de centrar-se en quina paraula usem. Aix no evitar una sola infecció hui, ni salvar una sola vida. Aquest és un moment perqu tots els pasos, comunitats, famílies i persones es concentren a preparar-se. No vivim en un món binari, en blanc i negre. No és ni l'un ni l'altre. Hem de concentrar-nos en la contenció, mentre fem tot el possible per a preparar-nos per a una possible pandmia", ha demanat.

En aquest context, ha establit tres prioritats. En primer lloc, considera que els pasos han de donar prioritat a la protecció dels professionals sanitaris. "En segon lloc, hem d'involucrar les comunitats per a protegir les persones que corren major risc de patir malalties greus, en particular els ancians i les persones amb problemes de salut subjacents. I en tercer lloc, hem de protegir els pasos més vulnerables, fent tot el possible per contindre les epidmies en els pasos amb capacitat per a fer-ho", ha relatat Tedros.

NOVA INFORMACIÓ SOBRE EL CORONAVIRUS

Durant la seua intervenció, també ha aportat algunes conclusions de l'equip conjunt de l'OMS i la Xina, que aquest dilluns ha acabat la seua visita per diverses ciutats del país asitic, entre elles Wuhan. Els experts han fet una srie de descobriments sobre la transmissibilitat del virus, la gravetat de la malaltia i l'impacte de les mesures adoptades.

Segons les seues troballes, l'epidmia va registrar un pic i un altipl entre el 23 de gener i el 2 de febrer, i "ha estat disminuint constantment des d'aleshores". "Han trobat que no hi ha hagut cap canvi significatiu en l'ADN del virus. La taxa de mortalitat est entre el 2 i el 4 per cent a Wuhan, i el 0,7 per cent fora d'aquesta ciutat", ha apuntat Tedros.

Igualment, han evidenciat que per a les persones amb malalties lleus, el temps de recuperació és "d'unes dues setmanes", mentre que les persones amb malalties greus o crítiques es recuperen "en tres a sis setmanes".

L'equip també estima que les mesures preses a la Xina han evitat un "nombre significatiu" de casos. L'informe conté una "gran quantitat" d'informació addicional i inclou 22 recomanacions. El doctor Bruce Aylward, de l'OMS, donar més detalls aquest dimarts en nom de l'equip conjunt.

Tedros ha agrat a la Comissió Europea per haver contribut amb 232 milions d'euros per a recolzar la resposta contra el brot, així com a Frana, Alemanya i Sucia, que han anunciat contribucions addicionals.

Finalment, ha enviat un missatge d'unió per a lluitar contra el Covid-19: "Aquesta és una amenaa compartida. Només podem enfrontar-la junts, i solament podem superar-la junts. Quan actuem junts (pasos, organitzacions sanitries regionals i mundials, mitjans de comunicació, sector privat i persones de tot el món), la nostra fora collectiva és formidable. A soles, perdem. Junts, guanyem".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià