Publicado 24/01/2022 15:09

L'OMS no confia en el desenvolupament d'una vacuna que evite al 100% les infeccions per COVID-19

17 January 2022, Mecklenburg-Western Pomerania, Schwerin: German Minister of Health Karl Lauterbach, vaccinates a patient with the BioNTech/Pfizer vaccine at the Vaccination Center in the Sports and Congress Hall.
Jens Büttner/dpa Pool/dpa

   MADRID, 24 gen. (EUROPA PRESS) -

   La directora del Departament d'Immunització, Vacunes i Productes Biològics de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Kate O'Brien, no confia que en algun moment es desenvolupe una vacuna contra la COVID-19 que produïsca immunitat esterilitzant, és a dir, que evite totes les infeccions per COVID-19.

   "No crec que hàgem de tindre l'expectativa que hi haja alguna vacuna que proporcione immunitat esterilitzant. És una tasca molt difícil per a una vacuna", ha assenyalat O'Brien durant una sessió informativa aquest dilluns en el marc de la 150ª reunió del Consell Executiu de l'OMS.

   En qualsevol cas, l'experta sí ha apuntat que les següents generacions de vacunes contra la COVID-19 sí podrien millorar per molt a les actuals.

   "Sí crec que podem tindre una expectativa que les vacunes tindran un millor rendiment contra la infecció i, per tant, contra la transmissió, però realment hem de veure allò que les vacunes poden fer", ha esgrimit.

   Igualment, considera que podrien ajudar no només a la lluita contra la COVID-19, sinó contra altres coronavirus en general. "Els beneficis potencials d'una vacuna de segona generació podrien ser no solament pel que fa a aquesta pandèmia en particular, sinó un conjunt més ampli de competències per a eixes vacunes", ha detallat.

   Per la seua banda, el director executiu del Programa d'Emergències de l'OMS, Mike Ryan, ha recordat que les vacunes actuals es van desenvolupar "per a protegir contra la malaltia greu, l'hospitalització i la mort".

   "En eixe sentit, aquestes vacunes tenen un rendiment excel·lent. Han canviat les regles del joc, però tots voldríem una vacuna que donara immunitat esterilitzant durant un període perllongat, que fóra eficaç contra múltiples variants, etc. Eixe és realment l'unicorn que tots busquem, el repte de les vacunes de segona i tercera generació", ha expressat.

   A futur, Ryan sí considera que es podrien administrar diferents vacunes en funció de l'edat o del risc enfront de la COVID-19. "Jo diria que quan parlem de dosi de reforç ara, crec que que dins de sis mesos o d'un any podem estar parlant de diferents cursos primaris per a diferents grups de risc, i del nombre de dosis necessàries per a provocar una resposta protectora a llarg termini", ha conclòs.

colaboracio