Publicado 05/03/2021 19:03CET

L'OMS publicarà el seu informe sobre la missió a Wuhan la setmana del 15 de març

Archivo - Arxiu - 24 February 2020, la Xina, Wuhan: Members of the coronavirus expert investigation group of the World Health Organization (WHO), conduct a field research in a hospital in the coronavirus-stricken Chinese city of Wuhan. Photo: Tpg/TPG via
Tpg/TPG via ZUMA Press/dpa - Archivo

MADRID, 5 Mar. (EUROPA PRESS) -

Peter Ben Embarek, especialista en Seguretat Alimentària i Malalties Animals de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i president de l'equip d'investigació a Wuhan sobre els orígens del coronavirus, ha avançat que l'informe final de la missió a la Xina es publicarà la setmana del 14-15 de març.

Així ho ha assenyalat aquest divendres en roda de premsa des de Ginebra (Suïssa), després de publicar-se en 'The Wall Street Journal' que aquest equip d'experts anava a "rebutjar" l'informe "provisional" sobre les seues troballes a Wuhan.

El director Executiu del Programa d'Emergències Sanitàries de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Mike Ryan, ha aclarit que l'OMS ha decidit publicar "els dos informes alhora, el provisional i el complet". "Té sentit perquè l'un es deriva de l'altre. Pensem que es publicarà en la setmana del 14-15 de març. L'equip ha treballat àrduament per a debatre i poder arribar a l'informe final", ha ressaltat.

A més, un grup d'investigadors internacionals i independents han publicat una carta en aquest diari nord-americà denunciant que la investigació realitzada per l'OMS i les autoritats xineses "no han donat proves que demostren una origen natural d'aquest virus".

Els 26 investigadors assenyalen que han arribat a la conclusió que "l'equip no tenia el mandat, ni la independència, ni els accessos necessaris per a dur a terme una investigació completa i sense restriccions de totes les hipòtesis pertinents sobre l'origen del SARS-CoV-2".

Ryan ha contestat que aquest és "un món lliure i és positiu que els científics també puguen parlar lliurement". "Les missions a la Xina van ser un esforç col·laboratiu que el director general de l'OMS va posar en marca en acord amb els 194 països membre. Siguem pacients i esperem a veure que ens diu l'informe. Aquest informe podrà mostrar-nos avanços, el director general rebrà l'informe i decidirà què més cal fer", ha agregat.

El director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha garantit transparència en el procés: "El més crucial serà la transparència. Tindran la informació. Els puc assegurar que tot el que ha ocorregut durant eixe viatge serà presentat amb transparència. Què ha passat, quals han sigut els aspectes positius, aprenentatges i què anem a fer".

De la mateixa forma, ha defès la necessitat de realitzar aquesta missió. "Saber exactament el que ha ocorregut és bàsic per a la salut pública, anar sobre el terreny, entendre el que ha ocorregut, perquè no torne a ocórrer, però amb un brot com aquest fa encara que siga més important entendre qual és l'origen d'aquest virus", ha esgrimit.

colaboracio