Publicado 29/11/2021 18:31CET

L'OMS reclama un acord comú i jurídicament vinculant entre nacions per a respondre a futures pandèmies

Archivo - Arxiu - El director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, durant la reunió del Comité d'Emergències de l'OMS. En Ginebra (Suïssa), a 14 de gener de 2021.
OMS - Archivo

   MADRID, 29 nov. (EUROPA PRESS) -

   El director general de l'Organització Mundial de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha reclamat un acord comú i jurídicament vinculant entre nacions per a respondre a futures pandèmies; "un acord forjat a partir del reconeixement que no tenim futur sinó un futur comú", ha assenyalat en l'Assemblea Mundial de la Salut, que celebra una reunió extraordinària amb l'objectiu d'acordar un tractat de preparació i resposta davant futures crisis sanitàries.

   La falta d'intercanvi d'informació i dades per part de molts països en els primers dies de la pandèmia han obstaculitzat la capacitat col·lectiva; de la mateixa manera, la falta d'intercanvi de mostres biològiques va obstaculitzar la capacitat col·lectiva per a comprendre com evolucionava el virus"; mentre que la falta d'intercanvi d'equips de protecció personal, proves, vacunes, tecnologia, coneixements tècnics, propietat intel·lectual i altres ferramentes, va obstaculitzar la capacitat col·lectiva per a previndre infeccions i salvar vides.

   En definitiva, ha assenyalat davant els principals responsables de salut dels 192 estats membres, la falta d'un enfocament global "consistent i coherent" ha resultat en una resposta "fragmentada i inconnexa", que ha generat malentesos, desinformació i desconfiança. "El teixit del multilateralisme s'ha descosit", ha afirmat Tedros, per a qui la Covid-19 ha exposat i exacerbat debilitats fonamentals en l'arquitectura global per a la preparació i resposta davant una pandèmia.

   Les principals debilitats han sigut una governança complexa i fragmentada; un finançament inadequat; sistemes i ferramentes insuficients, i mecanismes voluntaris no han resolt aquests desafiaments. Per tant, ha reclamat acord jurídicament vinculant entre nacions; "un acord forjat a partir del reconeixement que no tenim futur sinó un futur comú".

   "Ha arribat el moment que els països acorden un enfocament comú i vinculant per a una amenaça comuna que no podem controlar ni previndre per complet, una amenaça que prové de la nostra relació amb la naturalesa mateixa", ha advertit Tedros.

colaboracio