L'oposició s'oposa al requisit lingüístic per a funcionaris i adverteix d'un "encobert" als sanitaris

Archivo - Arxiu- La portaveu del Partit Popular en Les Corts, Mª José Catalá, en una imatge d'arxiu
Rober Solsona - Europa Press - Archivo
Publicado: martes, 29 noviembre 2022 12:24

   UP dona suport a l'acord entre PSPV i Compromís encara que reconeix que "no és perfecte"

   VALÈNCIA, 29 Nov. (EUROPA PRESS) -

   PP, Ciutadans i Vox s'han oposat frontalment al requisit lingüístic per als funcionaris, anunciat aquest dilluns per la Generalitat després d'anys de negociacions, a més d'advertir de l'existència d'un altre "encobert" per als sanitaris en puntuar més el coneixement del valencià que una tesi doctoral.

   El requisit, segons van exposar les conselleres Gabriela Bravo (Administració) i Raquel Tamarit (Educació), serà del C1 de valencià per als funcionaris d'alt rang a partir de 2025, però no s'aplicarà fins el 2025 i no afectarà ni a sanitaris ni a docents. A més, el coneixement d'aquesta llengua s'homologarà automàticament en aprovar l'assignatura en ESO i Batxillerat, amb efectes retroactius al curs 2021-2022.

   En roda de premsa després de la junta de síndiques en Les Corts, Mª José Catalá (PP) ha quedat a l'espera de veure "la lletra xicoteta" de l'acord, però ha advertit que és "significatiu" que l'única entitat que ho haja recolzat siga Acció Cultural del País Valencià (ACPV) i que "fins i tot UGT haja dit que no hi ha acord sindical".

   En qualsevol cas, ha criticat que puntue més saber valencià que una tesi doctoral en el barem proposat per la Conselleria de Sanitat perquè els interins consoliden la seua plaça.

   "És un requisit encobert i és molt perillós", ha denunciat la també exconsellera d'Educació, a més d'alertar que l'homologació automàtica de títols "pot suposar una discriminació" per als cursos anteriors a 2021-2022.

   Ruth Merino (Cs) ha coincidit que és una "barbaritat" que el valencià puga puntuar el triple que una tesi doctoral per als interins sanitaris, per la qual cosa ha fet una crida a "obrir fronteres en lloc de posar traves cada vegada més altes". "El valencià cal respectar-lo, parlar-lo i fomentar-lo, però no pot ser una barrera per a desenvolupar un projecte de vida", ha reivindicat.

   També de l'oposició, José Mª Llanos (Vox) ha assegurat que el requisit suposa "utilitzar la llengua com a arma política" i "imposar el català en lloc del valencià". Llanos ha acusat el president Ximo Puig de ser un "bon alumne" de Zapatero amb aquesta capacitació lingüística.

"CESSIONS MÚTUES"

   Entre els grups del Botànic, el portaveu adjunt d'Unides Podem, Ferran Martínez, s'ha mostrat satisfet amb l'acord entre PSPV i Compromís per a desbloquejar el requisit, si bé ha reconegut que "segurament no serà perfecte perquè tots els acords suposen cessions mútues".

   Ara bé, ha volgut deixar clar en què el seu partit dona suport a tot el que supose avançar en drets lingüístics, a més de rebutjar la "imposició" de la qual parla l'oposició perquè es tracta de "protegir la llengua: un dels nostres majors patrimonis". "El pròxim requisit serà la llengua de signes", ha afegit irònicament la síndica, Pilar Lima.