Publicado 18/05/2022 10:40

L'OTAN rep la sol·licitud d'adhesió de Suècia i Finlàndia: "És un moment històric que hem d'aprofitar"

   BRUSSEL·LES, 18 maig (EUROPA PRESS) -

   El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, ha rebut aquest dimecres la sol·licitud d'adhesió de Suècia i Finlàndia a l'organització militar, moment que ha descrit com un "pas històric" i ha demanat als aliats aprofitar-ho en benefici de la seguretat col·lectiva.

   En un acte a la seu de l'Aliança a Brussel·les, els ambaixadors finlandès i suec acreditats davant l'OTAN, Klaus Korhonen i Axel Wernhoff, han entregat la 'carta d'intenció', document signat pels ministres d'Exteriors i que equival a una sol·licitud formal per entrar a l'OTAN.

   En una declaració sense preguntes, Stoltenberg ha qualificat de "pas històric" l'adhesió dels països escandinaus, ha afirmat que s'han de tenir en compte els interessos de seguretat dels 30 aliats i ha apostat per revisar aviat la candidatura i "arribar a conclusions ràpidament".

   "Tots els aliats estan d'acord en la importància de l'expansió de l'OTAN. Estem d'acord que hem d'estar junts i que és un moment històric que hem d'aprofitar", ha subratllat l'ex-primer ministre noruec.

   Stoltenberg ha defensat la sobirania de cada país a prendre les seues pròpies decisions en matèria de seguretat i a triar les seves aliances, després de recalcar el procés intern democràtic de tots dos països nòrdics que ha portat a demanar l'entrada a l'organització.

   Amb aquest pas de Hèlsinki i Estocolm comença formalment el procés d'adhesió a l'Aliança. Ara la candidatura s'avaluarà en el Consell de l'Atlàntic Nord, òrgan de decisió de l'OTAN que reuneix tots els aliats, i que decidirà si obre negociacions d'accés amb els països aspirants.