Publicado 29/09/2020 18:29CET

Madrid eliminarà Largo Caballero i Indalecio Prieto de la llista de carrers "en aplicació de la Llei de Memòria Històr

Sessió plenària en el Palau de Cibeles, seu de l'Ajuntament de Madrid. A Madrid (Espanya), a 25 de juny de 2020.
Óscar Cañas - Europa Press - Archivo

MADRID, 29 Sep. (EUROPA PRESS) -

Vox, PP i Cs eliminaran el nom del qui fora president del Govern en la República, el socialista Francisco Largo Caballero, de la llista de carrers madrilenya "en aplicació de la Llei de Memòria Històrica".

La proposta l'ha presentat en el Ple de Cibeles el portaveu de Vox, Javier Ortega Smith, per a acabar amb qualsevol homenatge a "personatges sinistres" com Largo Caballero i el també ministre socialista en la República Indalecio Prieto. "Tots dos són exponents de totalitaris criminals antidemòcrates que no mereixen un reconeixement en els carrers de Madrid", ha declarat.

El president del Ple, Borja Fanjul, ha justificat el suport a l'eliminació d'aquest homenatge en la llista de carrers en l'article 15 de la Llei de Memòria Històrica, que permet a les administracions retirar escuts, plaques o mencions commemoratives "de l'exaltació de la revolta militar, de la Guerra Civil o de la repressió de la dictadura".

"El que pretenen és retòrcer la llei", ha etzibat el regidor socialista Ramón Silva. L'edil de Més Madrid Marta Gómez Lahoz ha coincidit que estan fent "un ús 'torticero' de la llei".

Els vots de PP, Cs i Vox han tret endavant, amb el 'no' de Més Madrid i PSOE, que es retiren els noms de l'avinguda Francisco Largo Caballero i del bulevard Indalecio Prieto, així com la placa en la plaça de Chamberí dedicat al primer, a més d'instar l'eliminació de les estàtues erigides en Nous Ministeris en la seua memòria.

Vox basava la seua petició en virtut del "compliment de la resolució del Parlament europeu de fa un any, on es condemna als règims totalitaris pel seu atac a la democràcia". Una esmena de PP i Cs, acceptada per Vox, ha basat l'argumentació per a traure endavant la proposició en la legislació espanyola, amb la Llei de Memòria Històrica, i l'ordenança municipal.

Per al socialista Silva, per la seua banda, és "vergonyós" que Vox recórrega a una resolució del Parlament europeu pel 80 aniversari de l'inici de la II Guerra Mundial, "que va iniciar el nazisme, aliat bèl·lic del franquisme del que vostés (a Vox) procedeixen i defenen perquè no reneguen ni condemnen".

"Els criminals i feixistes no som nosaltres, que defenem la Constitució" requerint la retirada de noms en la llista de carrers de "totalitaris i comunistes", ha contestat Ortega Smith, qui ha postil·lat que "no és revisionisme, és acabar amb la mentida històrica".

La regidora de Cs Sofia Miranda ha replicat a PSOE i Més Madrid que "la llei és per a tots" i serveix per a actuar "contra tots els criminals, d'un costat i d'un altre, perquè qui dona mort no és innocent per fer-ho en nom d'una ideologia, és un criminal".

Contador
colaboracio