Madrid, Galícia, Catalunya, Andalusia i Ceuta rebutgen les restriccions de Sanitat

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, intervé en una nova sessió de control al Govern en el Congrés dels Diputats, a Madrid, (Espanya), a 30 de setembre de 2020
EUROPA PRESS/E. Parra. POOL - Europa Press
Actualizado: miércoles, 30 septiembre 2020 16:50

MADRID, 30 (EUROPA PRESS)

Les comunitats autònomes de Madrid, Galícia, Catalunya, Andalusia i Ceuta han rebutjat la proposta presentada pel Ministeri de Sanitat per a restringir la mobilitat en els municipis de més de 100.000 habitants amb més de 500 casos de Covid-19, segons han informat a Europa Press fonts coneixedores de la reunió.

A més, la regió de Múrcia s'ha abstingut en la votació del document, la qual ha tingut lloc en una reunió del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS). D'aquesta forma, el document presentat per Sanitat es trasllada a la Ponència d'Alertes de Salut Publica per a treballar-ho tècnicament.

En l'esborrany que ha presentat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, a les comunitats autònomes es contemplava restringir entrades i eixides de les persones que visquen en municipis amb més de 500 casos per 100.000 habitants, com per exemple Madrid.

A més, establia que havien de presentar un percentatge de positivitat en els resultats de les proves diagnòstiques d'infecció activa per Covid-19 realitzades en les dos setmanes prèvies superior al 10 per cent; i la comunitat autònoma a la qual pertany tindre una ocupació de llits per pacients Covid-19 en Unitats de Vigilància intensiva (UCI) superior al 35 per cent de la dotació habitual (època pre-COVID-19).

No obstant açò, aquesta vesprada la Comunitat de Madrid ha emès un comunicat en la qual demana criteris "objectius i clars" per a totes les comunitats autònomes i insta Sanitat al fet que no se limitara solament a aquests indicadors. I és que, tal com han assenyalat, en el cas de la regió madrilenya, hauria de tindre's en compte el criteri de capacitat d'elasticitat en llits d'hospitalització i de llocs d'UCI".

"La Comunitat de Madrid té la disponibilitat d'ampliar la capacitat hospitalària en cas necessari i està concloent a més la construcció del nou Hospital públic Infermera Isabel Zendal, la qual cosa incrementarà notablement aquesta resposta assistencial. A més, s'ha de tindre en compte que la ciutat de Madrid és un conjunt de 21 districtes, dels quals 18 superen els 100.000 habitants, i per tant, els índexs no es poden aplicar, en el seu conjunt, a tota la ciutat", ha dit la Conselleria de Sanitat madrilenya.

Precisament, altres governs autonòmics com el del País Basc, Aragó, Catalunya, Astúries, Navarra, Extremadura i Andalusia han mostrat al llarg del dia el seu malestar per l'acord que van aconseguir anit el Govern central i l'Executiu d'Isabel Díaz Ayuso, i que ha hauria sigut contemplat en certa mesura en l'esborrany debatut en el CISNS.

De fet, el conseller de Salut d'Andalusia, Jesús Aguirre, ha destacat que la seua comunitat "no va a pactar les condicions per a Andalusia en ciutats de més de 100.000 habitants", sinó que això haurà d'acordar-se entre Junta i Sanitat en el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut.

Altres mesures contemplades en el document del Ministeri de Sanitat passaven per restringir a un màxim de sis persones les reunions familiars i socials, tant en la via pública com en els espais privats, excepte en el cas d'activitats laborals i institucionals; tancar els parcs infantils d'ús públic; reduir aforaments i horaris; i tancar els taulells dels bars.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià