Maduro convoca dues jornades perquè els veneçolans signen l'"acord de pau"

Nicolás Maduro
FLICKR
Publicado 9/2/2018 11:13:33CET

CARACAS, 9 Feb. (EUROPA PRESS) -

El president de Veneçuela, Nicolás Maduro, ha convocat els veneçolans perquè el 17 i 18 de febrer, després de Carnestoltes, signen el que ha qualificat com un "acord de pau", en al·lusió a l'esborrany consensuat en la mesa de negociacions pel Govern i l'oposició i que finalment va fracassar per la negativa de l'Executiu a pactar les garanties electorals necessàries perquè els comicis presidencials prevists per aquest any siguen creïbles per a totes dues parts.

"A tothom qui vulga la pau al país, els convidem perquè es signe l'acord. Després de Carnestoltes el poble podrà signar i donar suport a l'acord de pau" entre el 17 i el 18 de febrer, ha dit Maduro, durant una reunió amb les seues ministres celebrada aquest dijous al Palau de Miraflores.

Maduro ha defensat que "el camí ha de ser la paraula i el diàleg" i ha reiterat el seu agraïment al president dominicà, Danilo Medina, i a l'expresident espanyol José Luis Rodríguez Zapatero pels seus esforços de mediació per arribar a un acord.

El líder bolivarià ja va dir aquest dimecres, després de la ruptura del diàleg, que està disposat a "donar totes les garanties" i, en concret, va assegurar que rebria "tots els observadors internacionals que vulguen venir", i va augurar que, "més que inspeccionar, podran aprendre de l'impecable sistema electoral que hem construït a Veneçuela".

No obstant això, la Mesa de Unidad Democrática (MUD) ha aclarit que no hi ha acord perquè el Govern no ha volgut donar garanties electorals.

El Consell Nacional Electoral (CNE), per la seua banda, ha fixat per al 22 d'abril la data de les eleccions presidencials, a les quals ja va anunciar que no podrien concórrer ni la coalició opositora ni alguns dels seus principals partits, com el del destacat dissident Leopoldo López.

La MUD celebrarà una reunió interna aquest dijous per decidir si participa o no en aquests comicis i quina fórmula utilitzarà per eludir el veto del CNE. En qualsevol cas, el temps juga en contra seu perquè encara ha de decidir qui serà el seu candidat, mentre que Maduro ja s'ha llançat a la reelecció.

colaboracio