El Magnnim celebra el seu 70 aniversari amb la publicació d'un llibre que repassa la histria de la institució

La Institució Alfons El Magnnim Presenta, Amb Motiu Del seu 70 Aniversari, El
INSTITUCIÓ ALFONS EL MAGNNIM
Publicado: martes, 12 febrero 2019 16:16

VALNCIA, 12 Feb. (EUROPA PRESS) -

La Institució Alfons el Magnnim-Centre Valenci d'Estudis i d'Investigació presenta, amb motiu del seu 70 aniversari, el llibre 'El Magnnim: setanta anys de cultura valenciana', que repassa la histria d'una institució cultural dedicada a reflectir "l'evolució de la societat valenciana i els seus condicionaments exteriors" mitjanant la publicació i edició.

En aquesta obra un conjunt d'investigadors universitaris --Santi Cortés, Ferran Martínez Sanchis, Pau Viciano, Francesc Hernndez, Pedro Ruiz-Castell, Vicent Simbor, Miquel Nicolás i Gonal López-Pampló-- sota la direcció de Gustau Muñoz, analitzen l'esdevindre de la Institució, la trajectria de la revista 'Debats' i la transformació de diversos camps del saber i de la cultura valenciana al llarg de les últimes set dcades.

El llibre es presentar dijous que ve, 14 de febrer, als 19.00 hores, en el Centre del Carme de Cultura Contempornia i comptar amb l'assistncia de la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra; Gustau Muñoz; i el periodista Adolf Beltran. El volum est publicat en la collecció 'Arxius i Documents' i es pot comprar en llibreries i en la botiga online del Magnnim: www.alfonselmagnanim.com.

Des de l'organisme depenent de la Diputació de Valncia expliquen que la Institució Alfons el Magnnim "concentra en la seua histria tot el conjunt de contradiccions, assoliments, aspiracions i frustracions d'una societat, circumstncia que la fa d'un enorme interés com a reflex, com a espill, d'un temps i d'un país".

En 2018 es van complir 70 anys de funcionament de la Institució Alfons el Magnnim, "nascuda en un temps obscur, en ple franquisme, ha conegut etapes molt diferenciades, algunes lluminoses, altres no tant". "La seua contribució a la cultura valenciana és "incontestable, les seues contradiccions, també. D'ací l'interés de reconstruir i recórrer una trajectria rica i intensa, complexa i amb alts i baixos, que ha reflectit l'evolució de la societat valenciana i els seus condicionaments exteriors", expliquen en un comunicat.

La Institució Alfons el Magnnim té una llarga histria. Va ser fundada efectivament en 1948 (encara que l'acord de constituir-la era ja de 1947) amb l'ambició de sistematitzar els estudis locals en l'rbita de les iniciatives tutelars del CSIC. La institució inicial, que va patir diverses remodelacions, va promoure, a pesar de tot, investigacions i publicacions valuoses.

En 1980, amb el PSPV al capdavant de la Diputació, va comenar una renovació "capital". En 1985 es va transformar en la Institució Valenciana d'Estudis i Investigació (IVEI), amb la forma legal d'un consorci amb la Generalitat Valenciana que estenia la seua activitat al conjunt del país, superant la limitació provincial. La IVEI "va arribar a aconseguir un gran prestigi tant en el camp de la investigació com de les publicacions, a través de les Edicions Alfons el Magnnim i la revista 'Debats'", afirmen.

Arran de les eleccions municipals i autonmiques en 1995, amb l'arribada del PP a les institucions, es va procedir a dissoldre la IVEI i en aquesta fase es va reconstituir l'antiga Institució Alfons el Magnnim "per amb grans limitacions i escassos resultats", segons el comunicat. En les noves circumstncies polítiques obertes a partir de les eleccions de 2015, "el Magnnim va comenar una nova etapa, l'actual, amb noves idees i ambicions", agreguen.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià