Publicado 25/01/2022 11:03

El Magnànim publica una monografia de l'artista valencià exiliat a Mèxic Julián Martínez Sotos

   VALÈNCIA, 25 gen. (EUROPA PRESS) -

   La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació ha publicat una monografia de l'artista valencià exiliat a Mèxic Julián Martínez Sotos. Es tracta d'una obra del professor i crític d'art Miguel Cereceda titulada 'El escultor Julián Martínez Sotos y la retórica monumental del PRI en el México del s. XX', segons ha informat l'entitat cultural en un comunicat.

   El llibre, el número 23 de la col·lecció Itineraris dirigida per Romà de la Calle, és un estudi de la trajectòria biogràfica i artística del citat escultor valencià exiliat a Mèxic.

   Julián Martínez Sotos va nàixer a València en 1921, on va viure fins el 1937, data en la qual se'n va anar a Mèxic fugint de la Guerra Civil espanyola, ha detallat la Institució Alfons el Magnànim. Així mateix, ha apuntat que el seu germà Pepe, un any major que ell, va ser assassinat per l'aviació feixista italiana en un dels primers bombardejos que va patir València.

   L'entitat cultural ha indicat que malgrat la trajectòria internacional i el prestigi com a escultor monumental d'aquest valencià, "és molt escassa la documentació i la bibliografia sobre el seu treball". En aquest sentit, ha ressaltat que no hi havia, "per desgràcia, cap publicació acadèmica o científica monogràfica.

   El Magnànim pretén amb aquest llibre "omplir aquest buit". L'autor d'aquesta obra, Miguel Cereceda, ha assenyalat que aquest és "una temptativa modesta de donar a conéixer públicament el seu treball".

   La vida i obra de Martínez Sotos estan vinculades, d'una banda, al president Lázaro Cárdenas, qui va acollir en Mèxic a nombrosos exiliats espanyols, i per un altre, al president López Portillo, qui li va fer diversos encàrrecs d'escultures monumentals.

   Aquest escultor va arribar a ser l'artista responsable de la plasmació monumental del programa ideològic-polític del Mèxic dels anys setanta i huitanta del segle passat, on destaca la seua relació amb l'art oficialista del Partit Revolucionari Institucional (PRI).

   De fet, és artífex dels grans monuments eqüestres de Pancho Vila i Emiliano Zapata, i ha sigut també autor de les principals estàtues dels líders mexicans del PRI, ha destacat el Magnànim.

   Martínez Sotos, a més de Mèxic, té estàtues i monuments als Estats Units (per exemple, una de J.F. Kennedy per a la Kennedy University de Califòrnia), Itàlia i Espanya.

ESTÈTICA I TEORIA

   L'autor de l'obra publicada (Santander, 1958) és professor titular d'Estètica i Teoria de les Arts en la Universitat Autònoma de Madrid i crític d'art en el diari ABC de Madrid. Ha sigut professor convidat en universitats d'Alemanya (Potsdam) i Mèxic (UDLAP), i president de l'Institut d'Art Contemporani.

   Miguel Cereceda ha publicat diversos llibres sobre estètica i teoria de l'art. Els més recents són: Parcial, apasionada, política (la crítica en cuestión) (Árdora, Madrid, 2020), Rilke y la filosofía (Arena, Madrid, 2020), Problemas del arte contemporáne@ (Cendeac, Murcia, 2006, 2a ed. 2008), Incomunidad (Arena Libros, Madrid, 2011) i Humanismo/Animalismo (Arena Libros, Madrid, 2012).

   Així mateix, ha publicat textos de catàlegs i col·laboracions en diverses revistes espanyoles. És autor d'una Història de l'escultura monumental del s. XX (coedició internacional UAM/UDLAP, Mèxic, 2021).

colaboracio