La majoria de les famílies separades a la frontera entre els EUA i Mèxic continuen dividides

Publicado 20/7/2018 10:47:47CET

LOS ANGELES, 20 Jul. (Reuters/EP) -

Només una setmana abans del compliment del termini que va fixar un tribunal pel retrobament de pares i fills que van ser separats per funcionaris d'immigració dels Estats Units, els advocats del Govern han informat aquest dijous que s'han reunit 364 de quasi 2.500 famílies amb xiquets de 5 anys o més.

No és clar en l'informe, presentat en el marc d'una demanda de la Unió Americana de Llibertats Civils (ACLU, segons les seues sigles en anglès) contra les separacions de pares i fills a la frontera, quantes reunificacions més podrien completar-se.

Dels més de 2.500 pares identificats com potencialment aptes per rebre els seus fills de retorn, 848 han sigut entrevistats i van rebre l'aprovació pel retrobament, segons han afirmat al tribunal els advocats del Servei d'Immigració i Control de Duanes (ICE, segons les seues sigles en anglès).

Altres 229 pares han sigut considerats no aptes perquè compten amb antecedents penals, o perquè "van renunciar" a la reunificació per altres motius. La resta espera una revisió del seu cas.

L'informe també assegura que més de 700 pares tenen ordres definitives de deportació, encara que un jutge federal va prohibir la seua expulsió fins a almenys una setmana després que es retroben amb els seus fills.

L'ACLU va demanar al jutge que exigisca al Govern que lliure la llista de tots els immigrants adults amb ordres definitives de deportació, afirmant que aquests pares necessitarien assessoria legal sobre les opcions disponibles per ells i els seus fills.

Els advocats del Govern i de l'ACLU han de presentar-se davant la cort novament aquest divendres, per una audiència sobre l'avanç del procés de reunió davant el jutge de districte Dana Sabraw a San Diego.

Els pares i fills van ser separats com a part de la política de "tolerància zero" del president nord-americà, Donald Trump, contra la immigració il·legal. Moltes famílies van entrar als Estats Units de manera il·legal, mentre algunes van sol·licitar asil en creus fronterers, després de fugir de la violència als seus països.

Els xiquets van ser enviats a múltiples institucions dels Estats Units, mentre que els seus pares van ser empresonats en centres de detenció d'immigrants o en presons federals.

Sabraw ha dit en reiterades ocasions que espera que el Govern complisca amb el termini que va imposar. Autoritats federals han dit que ja van reunir tots els xiquets menors de 5 anys amb els seus pares.

colaboracio