Marlaska arremet contra PP i altres grups per la tragèdia de Melilla: nega morts a Espanya i desatenció a ferits

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, durant la seua compareixença en el Congrés
Eduardo Parra - Europa Press
Publicado: miércoles, 30 noviembre 2022 15:28

   Reclama una rectificació als qui demanen la seua dimissió guiats per "falsedats i indignitats"

   MADRID, 30 Nov. (EUROPA PRESS) -

   El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha aprofitat la seua segona compareixença davant el Ple del Congrés per a informar de la tragèdia de Melilla del passat 24 de juny per a reiterar que no va haver morts en el costat espanyol de la frontera i per a negar desatenció sanitària als ferits. A més, ha reclamat una rectificació als qui demanen la seua dimissió guiats per "falsedats i indignitats".

   En la seua intervenció, ha arremès principalment contra el PP, que ha exigit la seua dimissió després de la nova investigació de Lighthouse Reports, i també de manera indirecta contra la resta de grups, entre ells els socis del Govern, per vincular l'ocorregut el 24-J no amb un "atac violent intolerable" a la frontera sinó amb la impossibilitat de sol·licitar asil per part dels subsaharians.

   En la seua opinió, vincular l'ocorregut el 24-J amb les manques en el sistema d'asil des d'ambaixades i llocs fronterers, com aquest dimecres ha reiterat el diputat d'Unides Podem Enrique Santiago, la qual cosa fa és "posar en risc" als migrants i als policies que protegeixen aquestes fronteres.

   "Espanya és un país d'acolliment per a qualsevol sol·licitant d'asil que cride les seues portes però no pot permetre que ningú intente derrocar-les a patades", ha comentat.

   Després d'augmentar les crítiques dels grups polítics contra la seua gestió del passat 24-J, Grande-Marlaska ha insistit que les morts es van registrar en Nador (el Marroc) i ha defès la "proporcionalitat" de la Guàrdia Civil, deslligant el seu operatiu dels almenys 23 morts --uns 70 segons les ONG--.

   També ha defès que es va activar el sistema d'alerta primerenca de la Guàrdia Civil previ avís a les cinc del matí del Marroc i que el Ministeri, des del 24-J, ha actuat amb "transparència" en propiciar un viatge dels portaveus d'Interior a Melilla o visionant els vídeos en el Congrés.

REBUTJOS EN FRONTERA LEGALS

   Grande-Marlaska ha defès que els rebutjos en frontera des d'Espanya amb ajuda de gendarmes marroquines --470 segons el Defensor del Poble-- es van dur a terme respectant la llei i després de "constatar que no hi havia persones vulnerables". A més, ha al·ludit al fet que 134 persones del grup de 1.700 van passar al centre temporal, sol·licitant protecció internacional.

   Enfront de les crítiques pels cossos inerts al costat del perímetre fronterer, el ministre de l'Interior ha recordat que els migrants van trencar les portes frontereres usant una radial, i que van usar pals i van llançar pedres per a "hostigar" als agents, la qual cosa es va saldar amb 55 guàrdies civils ferits.

   Malgrat açò, ha assenyalat que sí va haver-hi assistència sanitària des del costat espanyol, ja que onze subsaharians van ser atesos en l'hospital comarcal de Melilla, presentant lesions com a traumatisme ocular, fractura maxilofacial o contusions en peus, genolls o cames. La compareixença del ministre no ha sigut seguida des del Ple per cap altre company del Govern.

VEU "BIAIX" EN LES CRITIQUES CONTRA INTERIOR

   "No hi ha altres fets, per molt que moleste als qui, des del seu biaix i la seua veritat preconcebuda, voldrien una altra veritat, que volen construir però que no existeix", ha mantingut Grande-Marlaska, qui també ha lamentat que es "retòrcer arguments cadastrals" sobre la delimitació entre Espanya i el Marroc".

   El titular de l'Interior ha sostingut que els límits fronterers estan ben definits "des de fa més de 30 anys", remetent-se a l'actuació de facto dels Governs d'Espanya i el Marroc --en la seua intervenció de setembre va al·ludir a la zona de ningú o zona compartida, un terme molt qüestionat pels grups--. En aquest sentit, ha al·ludit al Dret Internacional o a sentències de l'Audiència Nacional.

   En la seua compareixença, Grande-Marlaska ha esmentat expressament la compareixença d'ahir del dirigent del PP Esteban González Pons, arran de les revelacions de Lighthouse Reports, en interpretar el ministre que va propiciar futures demandes judicials contra els guàrdies civils als qui, ha dit, oferiran assistència des del Ministeri arribat el cas.

   "És una actuació de la qual assumisc tot la responsabilitat. Jo vaig donar l'ordre de protegir la nostra frontera, i la tornaria a donar", ha dit, reclamant al PP una rectificació per les seues "falsedats i indignitats". Segons el ministre, aquest partit ha "sembrat dubtes" contra la Guàrdia Civil i també ha assenyalat a comandaments policials de "negligència", un fet que ha qualificat d'"indigne en un partit que es diu de Govern".

   En aquest sentit, ha negat que la Guàrdia Civil manque d'agents sobre el terreny --ha xifrat en 120 els mobilitzats el 24-J-- i dels mitjans necessaris de defensa, detallant la dotació de material antidisturbi o que estan a punt de "culminar la modernització del tancat" després d'eliminar les concertinas.

   El ministre ha retret als grups polítics que difonguen les "conjectures" d'algunes investigacions periodístiques, en al·lusió a la BBC i Lighthouse Reports, la qual cosa ha titlat de "greu irresponsabilitat".

colaboracio

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià