Marlaska compareixerà en la Comissió d'Interior per a informar sobre la mort d'un intern del CIE de Sapadors

Publicado 30/7/2019 16:47:55CET
Óscar J.Barroso - Europa Press

MADRID/VALÈNCIA, 30 Jul. (EUROPA PRESS) -

El ministre de l'Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, compareixerà després de l'estiu en la recentment constituïda Comissió d'Interior del Congrés dels Diputats per a informar sobre la mort, el passat 15 de juliol, d'un intern en el Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de Sapadors, de València.

Així ho ha anunciat aquest dimarts en la Diputació Permanent del Congrés el diputat socialista David Serrada per a sol·licitar a ERC i EH Bildu que retiraren la seua petició de convocar una sessió extraordinària del Ple amb la compareixença de Marlaska per a "donar compte de la situació de les persones retingudes" en el CIE de València "i de les circumstàncies de l'última mort succeïda dins".

"Hi ha un compromís del Govern de transparència i del ministre de l'Interior per a acudir a la Comissió per a donar complides explicacions de tot el relacionat amb aquest fet", ha traslladat Serrada, que ha demanat als proponents la retirada de la petició "en llaures al compromís del Govern de vindre a la Comissió una vegada que tinga més informació".

La proposta del PSOE ha sigut acceptada per ERC i EH Bildu, que ha retirat la petició. La diputada de la formació abertzale Mertxe Aizpurua ha recordat a l'inici de la seua intervenció que el jove marroquí Marouane Abouobaida, de 23 anys, va morir penjat en la seua cel·la d'aïllament.

"No és la primera vegada que es produeixen morts en els CIE i de no establir-se canvis no serà l'última", ha proclamat Aizpurua, que ha reclamat que la gestió dels CIE no estiga "en mans de la Policia Nacional", i ha denunciat que el jove mort fora tancat en una cel·la d'aïllament. També ha preguntat si existeix un protocol contra suïcidis en els CIE, "i en eixe cas per què no va funcionar", així com si el mort havia sigut agredit prèviament.

"Hi ha indicis per a pensar que la mort de Marouane es va poder evitar per açò cal aclarir l'ocorregut i prendre mesures perquè no es produïsquen fets similars", ha afegit la diputada d'EH Bildu, que ha demanat, com el diputat d'ERC Xavier Eritja, el tancament dels CIE.

VOX REIVINDICA SALVINI

Abans de la retirada de la petició, el PNB havia recolzat la compareixença de Marlaska, mentre Unides Podem havia anunciat la seua abstenció perquè recolzava que es produïra en la Comissió d'Interior, i no en un Ple extraordinari. La diputada de la formació morada Victoria Rosell ha aprofitat la seua intervenció per a retraure "el subtil exercici de xenofòbia de parlar d'ETA para no parlar d'un ésser humà mort".

Al·ludia a intervencions com la de la diputada de Vox Macarena Olona, que s'ha manifestat a favor de la compareixença de Marlaska en la cambra, encara que ha enumerat motivacions diferents com el cessament del coronel Manuel Sánchez Corbí com a cap de la UCO de la Guàrdia Civil, o el recurs al Consell d'Estat per a "desvincular-se de l'acord sobre equiparació salarial" de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat.

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha advertit Olona que havia de cenyir la seua intervenció al contingut de la petició de compareixença, encara que la diputada de Vox ha continuat parlant d'"acostament de presos etarres" i homenatges a terroristes, qüestions que, en la seua opinió, justifiquen la compareixença de Marlaska, "però no per descomptat pels motius que han portat a EH Bildu i al Grup Republica a sol·licitar aquesta compareixença", ha postil·lat.

"I no serà perquè Vox no està completament d'acord en que siga necessari el tancament dels CIE, però perquè s'aplica una adequada política d'immigració perquè no es produïsca un efecte crida", ha dit la representant de Vox per a reivindicar les polítiques del ministre de l'Interior italià Matteo Salvini de "tancar les portes als immigrants il·legals amb mesures contundents".

colaboracio