Publicado 29/09/2022 14:01

Marlaska defèn el "sistema mixt" d'elecció de vocals del CGPJ davant la petició del Comissari de Justícia

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, en el Fòrum Nacional Ciutats Segures de València.
ROBER SOLSONA

   VALÈNCIA, 29 Sep. (EUROPA PRESS) -

   El ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha defès el "sistema mixt" que hi ha a Espanya a l'hora de triar els vocals del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), ja que els jutges que opten a ocupar un lloc són "primerament triats pels seus parells". "Per açò hi ha 51 candidats per a poder ser eixos 12 vocals" en el màxim òrgan de govern dels jutges, ha explicat.

   Així s'ha pronunciat hui, en declaracions als mitjans, prèvies a la inauguració a València del Fòrum Nacional de Ciutats Segures, en ser preguntat per les paraules del Comissari Europeu de Justícia, Didier Reynders, qui va assenyalar ahir que "allò ideal" a ulls de Brussel·les és que la renovació del CGPJ siga decidida en la seua majoria pels jutges mateixos, tal com recomanen els estàndards europeus, sense esperar que es duga a terme una reforma més profunda en el sistema de selecció.

   Sobre la qüestió, Grande-Marlaska ha apuntat que hi ha un "desconeixement del sistema espanyol", que és "un sistema mixt". Ha explicat que els jutges i jutgesses que opten a ocupar els 12 llocs de vocals en el CGPJ són, en primer lloc, triats pels jutges i han de comptar amb un nombre d'avals importants per a poder després ser triats per les Corts.

   "Per açò hi ha 51 candidats per a poder ser eixos 12 vocals del CGPJ, perquè primer hi ha un filtre", ha continuat el ministre d'Interior, qui ha reiterat que "són els jutges els que trien en un primer moment els qui entenen que poden ser els candidats, és un sistema mixt en eixos termes a l'hora de triar-los".

EL CGPJ, "OSTATGE" DEL PP

   No obstant açò, ha recalcat que el poder judicial "no és el CGPJ", sinó "els 5.500 jutges i jutgesses dictant sentències tots els dies" i ha demanat que, en eixe cas, no es canvie "quina és la qüestió".

   "I la qüestió, en aquests quatre anys, és que el PP ha deixat de complir la Constitució" i té el màxim òrgan de govern dels jutges d'"ostatge dels seus interessos partidistes", una situació que, al seu parer, "l'única cosa que està motivant és el descrèdit d'una institució tan important".